BIH

ŽARKO KORAĆ: Rusija igra veliku igru na Balkanu i sve je agresivnija

Beogradski profesor za "Avaz"

Faruk VELE

23.10.2015

Žarko Korać, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu i bivši potpredsjednik u Vladi Zorana Đinđića, primijetio je u intervjuu za "Dnevni avaz" da se dio elita u Srbiji vraća na stare teze i strategije u čijem je fokusu i Republika Srpska (RS) kao nova srpska država na Balkanu.

Stara strategija

On je to kazao osvrćući se na tvrdnje prvog čovjeka Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) Vladimira Kostića i patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja, u kojima se Republici Srpskoj prilazi kao nadomjesku za Kosovo, odnosno "novoj srpskoj državi stvorenoj u našem vremenu". Korać je naveo da je branio pravo Kostića da kaže jedno drugo mišljenje, a nakon što je napadnut u tabloidima zbog ocjena da je Srbija izgubila Kosovo, ali da se s ocjenama u pogledu bh. entiteta RS ne slaže.

- To što je rekao (Kostić) stara je teza da je zapravo RS nešto što treba biti predmet brige i nešto što bi se, iako je to nejasno rekao, moglo protumačiti kao naša nova država.
Kaže da je u RS vitalni dio srpskog naroda. Drugim riječima, da su tu Srbi kojima se treba baviti. Ja se s tim ne slažem. Ja mislim da su Srbi koji žive u BiH dio građana BiH i trebaju biti okrenuti toj državi, odnosno Sarajevu. Mislim da je stav poput Kostićevog dosta čest u srpskoj javnosti i vjerovatno vrlo čest u SANU-u. Ali, to što je rekao ostalo je u sjenci izjave o Kosovu. Dakle, on je otprilike rekao: Kosovo smo izgubili, ali imamo RS - kazao je Korać za "Avaz".

Je li to nova strategija Srbije? Pitam to jer je ubrzo nakon Kostića sličnu izjavu dao i patrijarh Irinej, ocjenjujući da je "RS srpska država" i da "postoji i postojat će na radost cijelog srpstva".

- To nije nova strategija. To je patrijarh Irinej rekao u Banjoj Luci prije već godinu. On je tada rekao da čestita Srbiji neku novu državu! To je stara teza i to je teza s kojom se u suštini i išlo u rat i izašlo iz rata. To je ono što je mračno u svemu tome, jer su posljedice rata i danas vidljive. Mora se biti svjesno koliko je krvi proliveno, a Bosna je još jedinstvena država, međunarodno priznata. Dakle, nije se desilo ono što se željelo, a to je da se razbije BiH. Patrijarh je rekao nešto što je u dubokoj suprotnosti s interesima svih ljudi koji žive u BiH. To je ideja koju svesrdno reciklira Milorad Dodik. Iako je jasno da RS nema atribute države, niti će ih dobiti. Jer, međunarodna zajednica nije spremna da obnavlja konflikte u BiH, a bez konflikta, vjerovatno i oružanog, to ne bi išlo.

Ali, mi u BiH mislili smo da su to politike prošlosti.

- To je na tragu onoga što je Dobrica Ćosić rekao, da su Srbi veliki gubitnici ovih ratova devedesetih, da je jako smanjen njihov broj u BiH i Hrvatskoj. Izgubili su Kosovo, ali, eto, RS je, to je Ćosić otvoreno rekao, jedina pozitivna i na njoj treba raditi. I on isto koristi riječi „vitalni dio srpskog naroda“. To je, inače, vrlo uvredljivo za nas Srbe koji živimo u Srbiji. Ima čak i neku geografsku nacionalističku konotaciju koja je potpuno bizarna. To je stara politika koja se, nažalost, održava, jer niko u vlasti posljednjih deset godina nije rekao da je BiH završena priča, da je to međunarodno priznata država i da se Srbi za svoja prava trebaju boriti unutar BiH. A ne da se stalno šalje poruka da je ona privremena država koja će se kad-tad raspasti i da će se taj dio pripojiti Srbiji.

Spomenuli ste Dodika. Primjetno je njegovo približavanje vodstvu Srbije, što do sada nije bio slučaj. Je li i to stara strategija?

- I ja uočavam to približavanje premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika RS Milorada Dodika kakvo nije bilo ranije. Taj odnos bio je daleko hladniji. Vučić čeka krajem godine otvaranje prvog poglavlja u pregovorima sa EU. On to čeka i zna da bi bilo kakvo drmanje osnova na kojima bivše jugoslovenske države počivaju moglo vrlo lako dovesti do toga da ta poglavlja ne budu otvorena. To bi bio njegov vanjskopolitički neuspjeh i vrlo veliki neuspjeh s obzirom na propagandu da vodi Srbiju u EU.

Vučić, očigledno, mora poslati poruku svom vrlo nacionalističkom biračkom tijelu da se brine o srpskim nacionalnim interesima. I onda je Dodik vrlo zgodan za to. U smislu, poručuje: "Ja sam, ipak, nacionalista, nemojte se brinuti." Meni se čini da se tu još jedna poruka šalje Zapadu, koja je manje vidljiva, ali je prilično jasna, a to je da on tim približavanjem Dodiku ucjenjuje Zapad i šalje poruku da se stvari mogu pogoršati. To je mehanizam koji se obija o glavu Srbiji.

Mali narodi

Vruća tema u regiji jesu protesti u Crnoj Gori, gdje se nazire ozbiljan upliv Rusije. Kako Vi gledate na događaje u Crnoj Gori?

- Pokazuje se da na protestima u Crnoj Gori učestvuje samo dio opozicije i to, praktično, vodi Nova srpska demokratija Andrije Mandića, kojeg oslovljavaju četničkim vojvodom, što dovoljno govori o njegovom političkom programu. One su bile vrlo agresivne, ali je zanimljiva retorika na protestima. Uobičajene parole iz regije protiv korupcije, nezaposlenosti, loše privatizacije... na kraju su se svele na jednu, a to je "ne u NATO".

Zanimljivo je da Ambasada Rusije u tri dana daje dva saopćenja u kojima direktno podržava te zahtjeve da se ne ide u NATO. To je sasvim sigurno najdirektnije miješanje u unutrašnje poslove Crne Gore. To je bila jasna poruka da Rusija stoji iza tih zahtjeva da se ne uđe u NATO. Vrlo je još zanimljivo da je na protestima govorio mitropolit Amfilohije Radović, koji je eksplicitno protiv evropskih integracija i ulaska u NATO.

Akcije Rusije i SPC-a

To pokazuje da je tu jedna sinhrona akcija Rusije, SPC-a u Crnoj Gori da se po svaku cijenu spriječi ulazak Crne Gore u NATO, jer bi se stvorila kriza vlasti. Ideja je, izgleda, bila da demonstranti nasilno uđu u parlament i da se napravi vanredno stanje, nakon čega se te odluke ne bi mogle donijeti. Rusija u ovom trenutku u regionu igra veliku igru, geostratešku, ne samo da Crna Gora ne uđe u NATO nego ni BiH zbog protivljenja RS, Makedonija zbog protivljenja Grčke, kao i Srbija koja ima proklamovanu vojnu neutralnost.

Očigledno je da je Rusija mnogo agresivnija u regionu. Nije posebno zainteresovana za ovaj region, ali igra velike geostrateške igre sa Zapadom i NATO-om. Izgleda da će po hiljaditi put mali balkanski narodi ispasti žrtve velikih sila, u ovom slučaju Rusije, na Balkanu.

Vučić Evropi prijeti Dodikom

- Vučićeva poruka je: Ja sam do sada bio kooperativan, a ako ne otvorite poglavlja, mogu da idem i ovim putem, da postanem Dodikov najbolji prijatelj i da, kao i patrijarh Irinej, počnem govoriti o novoj srpskoj državi. Ima tu elemenata ucjene i poruke prije svega Njemačkoj. A Dodiku uvijek dobro dođe da se prikaže kao miljenik Beograda. Ekonomska situacija u RS vrlo je teška i njemu blizina Beograda jeste poruka da Beograd garantira egzistenciju RS, a bez mene nema ništa od toga.