BIH

SJEVERIN Žrtve još uvijek bez mezara, a njihove porodice bez ikakvih prava

Nakon 23. godine otkriveno spomen obilježje žrtvama otmice

Al. B.

22.10.2015

 

U dijelu Sjeverina koji pripada Općini Priboj u Srbiji izgrađeno je spomen obilježje u znak sjećanja na 17 putnika iz autobusa Rudo – Priboj. Spomenik svojim najmilijim porodice su željele izgraditi nedaleko od Sjeverina, u Mioču – bh mjestu gdje se otmica i desila, ali vlasti RS to nisu dozvolile.

- Ovo je mala satisfakcija porodicama otetih kada prođu ovom dolinom da mogu ovdje svratiti, proučiti Fatihu svojim najmilijim. Ali, ne samo njima već svim prolaznicima, svim dobronamjernim ljudima koje će ovo mjesto opominjati na ono što se desilo, da se nikada i nikom ne ponovi, rekao je tokom programa otvaranja spomenika predsjednik Odbora za njegovu izgradnju, Omer ef Hodžić, koji je u otmici sjeverinskih Bošnjaka ostao bez oca Mede Hodžića.

Žrtve Lukićeve zločinačke jedinice „Osvetnici“ i u ovom slučaju bili su civili, radnici pribojskih preduzeća koji su 22. oktobra 92. krenuli na posao. Autobus je zaustavljen ispred kafane „Amfora“, a iz njega su izvedeni samo Bošnjaci. Dženana Šukić tada je izgubila oca Aliju Mandala.

sjeverinjpg

- Krenuo je u fabriku, zvali su ih da podignu plate. Otišao je i više se nikad nije vratio. Ni nakon ovoliko godina nismo pronašli njegove posmrtne ostatke. Ništa. To je veoma bolan osjećaj, osjećaj praznine koji će se teško i popuniti. Potrebno je da nađemo njegove kosti, da ga sahranimo, da dođemo i da mu proučimo fatihu, da i on i mi pronađemo svoj mir – kaže Dženana.

img-3021

Uporedo sa borbom za istinu i traganjem za tijelima svojih najmilijih, porodice žrtava već duže od dvije decenije bore se da im država Srbija, nad čijim je građanima zločin izvršen, prizna njihova prava. Zbog spornog zakona usvojenog još u vrijeme Miloševićevog režima, status civilnih žrtava rata oni ne mogu dobiti, kaže izvršna direktorica Fonda za humanitarno pravo, Sandra Orlović.

- Mislim da njihova borba nije uzaludna i da će veoma brzo Srbija, ako želi u EU, morati da izmjeni taj zakon, da prizna sjeverinske žrtve da im obezbjedi adekvatnu materijalnu podršku – kaže Orlović.

img-2973

Spomen ploču sa imenima žrtava otkrili su Murat Softić, u ime porodica i predsjednik Mešihata IZ u Srbiji Mevlud Dudić, a prisutni su potom u Mioču, mjestu gdje se otmica i desila, sa mosta u Lim bacili cvijeće.