BIH

STAMBENE JEDINICE U NOVOM NASELJU Stanovnicima Željeznog Polja domovi spremni za zimu

Predaja objekata vlasnicima planirana krajem novembra

Autor:D. PAŠALIĆ

22.10.2015

Tokom poplava koje su zadesile bh. gradove u maju 2014. godine ogromnu štetu pretrpjele su stotine porodica u mjestu Željezno Polje, općina Žepče. Podsjetimo, klizišta su oštetila ili u potpunosti uništila 82 stambena objekta na području Općine Žepče, od čega je njih 70 u Željeznom Polju.

Izgradnja novog naselja


Nešto više od godinu dana nakon poplava stanovništvo koje je izgubilo svoje domove konačno može bez bojaznosti dočekati predstojeću zimu, budući da se u proteklom periodu radilo na obnovi, izgradnji i pomoći porodicama koje su pretrpjele ogromne štete.

- Općina Žepče imala je ukupno 82 stambena objekta, koji su proglašeni totalnom štetom. Do sada smo riješili 77 objekata, od kojih su neki riješeni izgradnjom kuća ili su vlasnici dobili novčani iznos za izgradnju kuće. Pet preostalih objekata trebali bi u skorije vrijeme također novčano riješiti, a Fond za pomoć bi trebao osigurati novac. Osim ovih objekata koji su proglašeni totalnom štetom, također se grade 23 nova objekta za vlasnike čije se kuće nalaze u takozvanim ugoženim zonama, odnosno u neposrednoj blizini klizišta. Ove kuće imaju neznatna oštećenja ali je potrebna sanacija klizišta, koja košta mnogo više nego izmještanje ovih stanovnika - pojasnila je za "Avazov" portal Brigita Lovrić, pomoćnica načelnika Općine Žepče u Službi za graditeljstvo i prostorno uređenje.


Tako je u žepačkom naselju Donja Golubinja za stanovništvo iz Željeznog Polja koje je izgubilo svoje domove izgrađeno 25 stambenih objekata sa 32 stambene jedinice, a osim stambenih objekata vršena je izgradnja objekata i na pojedinačnim lokacijama.


- Caritas Švicarske izgradio je 30 stambenih objekata sa 40 stambenih jedinica u općini Žepče, od toga 25 objekata sa 32 stambene jedinice na lokaciji u Donjoj Golubinji, koju je osigurala Općina Žepče. Ostali objekti su na drugim pojedinačnim lokacijama, a predaja objekata vlasnicima planirana je koncem novembra 2015 godine - ističe Lovrić, dodajući kako je Catholic Relief  Services - CRS na lokaciji novog naselja u D. Golubinji sudjelovao sa finansiranjem izrade glavnog projekta infrastrukture i izgradnjom infrastrukture (vodovod i kanalizacija) u samom naselju. Također, Fond za pomoć nastradalim od elementarne nepogode na teritoriji FBiH sudjeluje u projektu Povećanje postojećeg kapaciteta vodovoda u Donjoj Golubinjoj.

Općina Žepče je, kada su u pitanju stambeni objekti, u potpunosti definisala način obnove ili izgradnje za sve oštećene i uništene objekte.

- Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta prošle godine obišlo je sve prijavljene objekte, te je na osnovu njihove procjene napravljen popis uništenih i oštećenih kuća. Valja istaći kako su članovi povjerenstva bile osobe građevinske struke - kaže Lovrić.

U toku sanacija putne infrastrukture


Osim izgradnje novog naselja, do sada je urađeno dosta infrastrukturnih radova na sanaciji putne infrastrukture, izgradnji obaloutvrda i čišćenju korita riječnih tokova. Također, u toku je izgradnja i dva velika mosta, a sanirani su svi objekti koji su poplavljeni ili su imali manja oštećenja od klizišta.


- U toku je obaloutvrda i presvlačenje oštećenih asfaltnih površina, a također se sanira oštećena uređena obaloutvrda u samom Žepču. Ovisno od pristizanja donacija, a i sopstvenih sredstava, općina će nastaviti kontinuirano ulaganje u saniranje posljedica prirodne nesreće - najavljuje Lovrić.

Kada se radi o Željeznom Polju koje je pretrpjelo ogromnu katastrofu usljed poplava, pomoćnica načelnika Općine Žepče u Službi za graditeljstvo i prostorno uređenje naglašava kako se i dalje mnogo ulaže u sanaciju šteta, ističući kako su potrebna višemilionska sredstva.

- Mnogo se ulaže u saniranje putne infrastrukture, izgradnju obaloutvrda i mostova, kao i čišćenje riječnih korita. Također, sanirano je i nekoliko većih klizišta. Urađen je glavni projekt za saniranje klizišta u Mjestovoj Ravni, koje je centar ove Mjesne zajednice, potrebna su višemilionska sredstva za sanaciju i u toku je iznalaženje istih. Putem UNDP-ija prošle godine smo dobili i dosta drenažnih cijevi, koje smo dijelili stanovništvu za izradu drenaže oko njihovih objekata - zaključila je u razgovoru za "Avazov" portal Brigita Lovrić.

Do sada uložena sredstva


Općina Žepče                  135.000,00 KM
Caritas Švicarske         1.100.000,00 KM
CRS infrastruktura         430.000,00  KM
Fond za pomoć              100.000,00 KM
UKUPNO                      1.765.000,00  KM