VIJESTI

Oružane snage BiH angažiraju sve kapacitete za neutralisanje avio-bombe u Bosanskoj Otoci

Jedan od najkompleksnijih slučajeva u BiH

Fena

22.10.2015

Oružane snage BiH angažovaće od danas do 25. oktobra sve neophodne kapacitete da pomognu u pripremi i neutralisanju zaostale avio-bombe iz Drugog svjetskog rata na području Bosanske Otoke, u opštini Bosanska Krupa.

U skladu sa zahtjevom Operativno-komunikacijskog centra 112, upućenim na zahtjev Federalne uprave Civilne zaštite, Oružane snage BiH će u ovom periodu angažovati jednu pješadijsku četu sa četiri teretna motorna vozila koja će raditi na izradi zaštitnog zida, nakon čega će 25. oktobra jedan tim Deminerskog bataljona Brigade taktičke podrške biti angažovan na pomoći pri neutralisanju avio-bombe.

Iz Ministarstva odbrane BiH saopšteno je da su pripadnici Oružanih snaga BiH, koji učestvuju u ovom zadatku, spremni i obučeni u skladu sa najvišim NATO standardima za ovako zahtjevne zadatke.

Ranijim izviđanjem, pomoću rendgenskog snimanja, Oružane snage BiH utvrdile su da je riječ o avio-bombi američkog porijekla teškoj oko 250 kilograma.

S obzirom na to da je riječ o bombi velike razorne snage, koja je nađena u naseljenom mjestu /sedam metara od najbliže porodične kuće/, ove aktivnosti predstavljaju veliku opasnost za stanovnike Bosanske Otoke.

Zbog vrste bombe i njenog upaljača, te gustoće naseljenosti područja, ovo je jedan od najkompleksnijih slučajeva neutralisanja avio-bombe u BiH, zbog čega se sve koordinacijske aktivnosti, posebno sa Federalnom upravom civilne zaštite i lokalnim stanovništvom, sprovode uz opsežne pripreme, s posebnom pažnjom na bezbjednosne procedure i standarde, kako bi rizik po ljudske živote bio sveden na najmanju moguću mjeru.

Oružane snage BiH biće angažovane u skladu sa procedurama koje proističu iz Sporazuma o saradnji između Ministarstva odbrane i Ministarstva bezbjednosti BiH u oblasti reagovanja na prirodne ili druge nesreće.