GLOBUS

Rusija i SAD potpisale sporazum o vazdušnim napadima u Siriji

Usmjereni protiv Islamske države

(J. Be.)

20.10.2015

Rusija i SAD potpisale su sporazum o vazdušnim napadima u Siriji, usmjerenim protiv Islamske države. Cilj dogovora je sprječavanje incidenata i omogućavanje nesmetanih operacija aviona ove dvije zemlje, a jedna od stavki odnosi se i na uzajamnu pomoć u kritičnim situacijama, piše Blic.

Dokument čiji pun naziv glasi "Memorandum o uzajamnom razumjevanju ministarstava odbrane Rusije i SAD o sprječavanju incidenata i obezbeđivanju sredstava za letove tokom operacije u Siriji" protumačen je kao "pozitivan korak" u ruskom ministarstvu odbrane.
 
- Ovaj dokument ima važnu upotrebnu vrijednost. On reguliše akcije aviona i bespilotnih letelica u vazdušnom prostoru iznad Sirije. Memorandum sadrži pravila i ograničenja kojima će se spriječiti incidenti između vazdušnih snaga Rusije i SAD - saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.
 
Čim pomenuti sporazum stupi na snagu, uspostaviće se neprestana komunikacija između ruske i američke vojske.
 
- Potpisivanje sporazuma pokazuje visok potencijal za saradnju Rusije i SAD, uključujući i polje borbe protiv terorizma - navedeno je iz ministarstva.
 
Ipak, Rusi naglašavaju da je sporazum "čisto vojne i tehničke prirode" i da on ne mjenja stav Rusije da svoje vojne akcije u Siriji "sprovodi na zahtjev legitimnih vlasti, dok upotreba sile na teritoriji neke zemlje od strane druge zemlje, bez saglasnosti njenih vlasti ili naloga vijeća UN-a, predstavlja kršenje međunarodnog prava".