BIH

Jedinstvenom bazom umjetnina spriječiti krijumčarenje

U Tuzli održana interdisciplinarna konferencija

A. Buljugić

20.10.2015

„Ilegalna trgovina umjetninama u Bosni i Hercegovini“ naziv je interdisciplinarne konferencije koju jejučer u Međunarodnoj galeriji portreta, a u okviru 16. Internacionalnog bijenalnog festivala portreta INTERBIFEP 2015, organizovao Centar protiv krijumčarenja umjetninama iz Tuzle.

- Konferencija je dragocjena, jer ćemo pokrenuti priču o krijumčarenju, kako bi se utvrdilo trenutno stanje. Centarje već krenuo da sa svojim partnerima radi na određenim aktivnostima. Bit će tu dosta posla, a cilj je da se napravi jedinstvena baza podataka te da se spriječi krijumčarenje – kazao je Dženan Jusufović, direktor Centra protiv krijumčarenja umjetninama.

Jedan od učesnika konferencije bio je i Enver Mulabdić, kustos muzeja u Bihaću, čija je zbirka, formirana 1977. godine, za vrijeme zadnjeg rata, otuđena i odvezena u drugu državu, a proglašena je nacionalnim spomenikom BiH.

- Moja umjetnička djela sada se nalaze u Novom Sadu kod Đure Popovića, privatnog kolekcionara, koji je slike izlagao 2012. godine, o čijoj dokumentaciji postoji i katalog. To su kapitalna djela među kojima su „Magdalena“ rad Đoke Mazalića iz 1930. godine u vrijednosti oko 40 hiljada eura, zatim radovi Vilka Šeferova i Petra Tiješića, vrijedni oko 30 hiljada eura, odnosno 10 hiljada eura, te skulptura Frane Kršinića – upoznao je Mulabdić, te dodao da su slike postale nacionalni spomenik druge države i da je ovo sad međudržavni problem.

Almir Bašić, načelnik Centralnog istražnog ureda Granične policije rekao je da je ovo za policijski organ, koji se bavi suzbijanjem krijumčarenja svih vrsta roba, pa i umjetnina, jedna nepoznanica, te da će konferencija biti korisna kako bi njihovi službenici mogli prepoznati šta je vrijedno i ono što se mora štiti od ilegalnog izvoza.

Bosna i Hercegovine je, prema riječima Straje Krsmanovića, direktora Umjetničke galerije BiH, izgubila kritičko mišljenje likovne umjetnosti a kad nema kritike onda postoji prostor za mešeteranje svih vrsta.

- Jako je važno da se uspostave kriteriji da se zna šta je vrijednost. U posljednjem ratu je bilo dosta otuđenja vrijednih stvari. U Umjetničkoj galeriji BiH ukradeno je ili nestalo 50 prvoslavnih ikona, tri iluminirana islamska rukopisa i dva vrlo značajna djela Ferdinanda Hodlera. To Interpol i dalje potražuje ali rezultata još uvijek nemamo – istakao je Krsmanović.