BIH

Od 28 napada na vjerske objekte, riješena samo tri!

Izvještaj Stejt departmenta o vjerskim slobodama

Autor:K. KEŠMER

20.10.2015

Američki Stejt department objavio je najnoviji izvještaj o vjerskim pravima i slobodama u svijetu, uključujući i BiH, a sadržaj ovog dokumenta, koji je Biro za demokratiju i ljudska prava dostavio vladi SAD, opisuje stanje u našoj državi u 2014. godini. 

- Vlasti u BiH selektivno provode prava vjerskih zajednica i religijskih manjina, ne dozvoljavaju im pristup nekretninama koje su u njihovom vlasništvu, a često im ne osiguravaju dovoljnu zaštitu i sigurnost – navodi se na samom početku dokumenta.

Vjerska mržnja 

Govoreći o zakonskim propisima koji reguliraju pitanje religije, u izvještaju se navodi da je Ustavom zagarantirana sloboda vjeroispovijesti svim građanima BiH, i to na cijelom teritoriju države, kao i da je svaka škola dužna osigurati časove vjeronauke za svu djecu, bez obzira na to kojoj religiji pripadaju.

Upravo te zakonske propise, kako se ističe, predstavnici lokalnih vlasti selektivno provode, religijskim institucijama se ne dozvoljava prilazak nekretninama koje su njihovom vlasništvu, nemaju policijsku zaštitu u svojim sredinama niti valjanu istragu u vandalskim napadima na vjerske objekte.

- U nekim slučajevima lokalni zvaničnici osuđuju napade na vjerske objekte. U martu je gradonačelnik Trebinja zajedno s lokalnim čelnikom Pravoslavne crkve osudio pisanje uvredljivih grafita na objektu Islamske zajednice u tom gradu. Međutim, nakon napada na džamiju u Prijedoru, lokalne vlasti su uhapšenoga osudile za oštećenje tuđeg vlasništva umjesto za širenje vjerske mržnje – navodi se u izvještaju.

Da lokalne vlasti često koče provedbu prava građana na vjeru, pokazuje i primjer škole iz Konjević-Polja, gdje se bošnjačkoj djeci zabranjuje grupa nacionalnih predmeta, uključujući i vjeronauku, kao i slučaj „Sejdić - Finci“, zbog čega Romi i Jevreji ne mogu biti kandidirani za Predsjedništvo BiH.

Govoreći o vandalskim napadima na vjerske objekte, Stejt department navodi da je tokom godine zabilježeno 28 incidenata, a da su u samo tri slučaja pronađeni počinioci.

Blagi pad

- U odnosu na prošlu godinu bilježi se blagi pad, kada su zabilježena 34 incidenta – ističe se u dokumentu. 

U izvještaju se, također, navodi da je Ambasada SAD u BiH napravila izuzetne napore da bi smanjila vjerske netrpeljivosti.

- Ambasada je urgirala vlastima i liderima vjerskih zajednica da naprave interreligijski dijalog. Ambasada osuđuje svaku politizaciju religije. Također, pomogla je obnovu nekoliko religijskih objekata, uključujući dvije džamije u Foči, jevrejsko groblje u Sarajevu, pravoslavnu crkvu u Ostrogu te katoličku crkvu u Blagaju – ističe se u izvještaju. 

Slučaj Fate Orlović 

U dokumentu se navodi da se ni dugogodišnji sporovi o gradnji vjerskih objekata na privatnim zemljištima ne rješavaju. Tako se navodi primjer pravoslavne crkve koja je sagrađena na zemljištu Fate Orlović. Također, ističe se slučaj crkve u Potočarima koja je napravljena na brdu Budak, odmah iznad Memorijalnog centra u kojem su ukopane žrtve genocida. Navodi se da su svi pokušaji Američke ambasade da se nađe kompromis za lokaciju crkve propali.