VIJESTI

Naser Orić i Sabahudin Muhić se izjasnili da nisu krivi za ubistvo četničkih vojvoda

Ratni komandant Srebrenice pred Sudom BiH

Autor:Dž. Č. / E. H.

19.10.2015

Naser Orić, ratni komandant Srebrenice, danas se pred Sudom BiH izjasno da nije kriv ni po jednoj tački optužnice, koja ga tereti da je 1992. godine na području Bratunca i Srebrenice počinio ratni zločin.

Drugoptuženi Sabahudin Muhić se također izjasnio da nije krivv

Advokatica prvooptuženog Nasera Orića, Lejla Čović, kazala je da postupak sada ide pred Sudskog vijeće, a o odbrani, još uvijek je rano govoriti.

Prema optužnici Orić treba odgovarati za smrt dvojice četničkih vojvoda Milutina Miloševića i Mitra Savića te bivšeg srebreničkog sudije Slobodana Ilića, organizatora napada na bošnjačka sela na području Srebrenice. Shodno dokazima kojima raspolaže Orićeva odbrana, oni su poginuli u borbama na teritorijima od kojih je Orić u to vrijeme fizički bio udaljen više od 30 kilometara.

Orićeva braniteljica ranije je kazala da su optužbe koje se stavljaju na teret njenom branjeniku bile predmet istrage Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu prije više od 15 godina. 

- Orića je taj isti sud oslobodio po svim tačkama optužnice. Vidjet ćemo šta će tužioci ponuditi kao dokaz za svoje optužbe - kazala je Čović.