REGION

VELIKE POPLAVE U HRVATSKOJ Karlovac potpuno neprepoznatljiv, velike štete

Angažovan veliki broj spasilaca i pripadnika Civilne službe

(Al. Ti.)

18.10.2015

Karlovačka naselja uz rijeku Kupu trenutno se ne mogu prepoznati. Izlijevanje rijeka promijenilo je sliku grada poznatog po rijekama, no mjesta uz Kupu najviše su pogođena. Lakše je izbrojati kuće koje nisu pod vodom, no teže ih je pronaći, piše Karportal.

Prošle je godine Kupa triput potopilo to područje, a posljednjih dana prouzrokovalo je pravu katastrofu, iako prognoze nisu sugerirale da će stvari otići tako daleko. Nije se prognoziralo rušenje prošlogodišnjih vodostaja, no i DUZS i ministar Thomir Jakovina su se prevarili.

Mnogi od stanovnika mjesta uz Kupu investirali su u čamce s pentom, budući da se ovo ponavlja svake godine.

Iz Državnog centra za obranu od poplave su izvijestili kako očekuju da će tokom nedjelje vodostaji Kupe i Korane pasti ispod 750 centimetara čime će odbrana od poplave preći u stanje "redovitih mjera".

Dok se voda u Karlovcu polagano povlači, područje Lekenika i Siska tek iščekuje vodeni val iz Karlovca. Prema prognozama Hrvatskih voda, vrhunac vodenog vala očekuje se u noći na nedjelju i tokom dana. Na lekeničkom području mogla bi biti nadmašena rekordna razina Kupe.

Na lekeničkom području proglašeno izvanredno stanje

Od jutros u sedam sati na području Kupe u Farkašiću, na lekeničkom području, na snazi je izvanredno stanje jer je vodostaj prešao 950 centimetara. Unatoč toj mjeri stanje još uvijek nije kritično, a procjena je Hrvatskih voda da bi tu vodostaj mogao doseći i 1000 cm", piše sisak.info.

Ugroženo je nebranjeno područje Letovanića, Starog broda i Žažine dok na području Siska neće biti većih poteškoća.

"Od ponedjeljka se na području lekeničke općine ojačajavu kupski nasipi te postavljaju vreće s pijeskom uz ugrožene prometnice kako najavljeni vodeni val ne bi izazvao veće štete, no ne možemo sa sigurnošću reći što će se događati noćas i sutra ujutro", rekao je načelnik Općine Lekenik Ivica Perović. Na terenu su volonteri, koji pune vreće i slažu zečje nasipe.

"Cjelodnevno je angažirano oko 150 radnika Hrvatskih voda i  licenciranih vodoprivrednih društava sa svom potrebnom mehanizacijom : angažirano je 4 bagera, 2 buldozera, 10 kamiona,u stalnom su radu 3 pumpne stanice i 3 traktorske pupme, a u pripremi su i 2 agregatne pumpe. Materijalno-tehničkih sredstava za provedbu interventnih radnji ima u dovoljnim količinama za provedbu mjera obrane od poplava", objavljeno je na web stranici Hrvatskih voda.