VIJESTI

BANU promovirao prvi broj godišnjaka "Glasnik"

Važan događaj za Bošnjake

A. Nu.

17.10.2015

Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU) sinoć je u svečanoj sali Univerziteta u Sarajevu upriličila promociju svog prvog broja godišnjaka pod nazivom „Glasnik“. U prvom broju predstavljeno je dvadesetak radova. 

Na promociji ovog historijskog djela za našu zemlju govorili su, između ostalih, akademik Muhamed Filipović, predsjednik BANU-a, te akademici Hasnija Muratagić-Tuna, Enver Halilović, Smail Čekić, Emin Sofić, Mehmed Akšamija i sandžački muftija Muamer Zukorlić.  

U uvodnom obraćanju akademik Filipović istakao je da će ovaj glasnik u historiji zemlje ostati zabilježen kao jedinstven i bitan događaj u cjelokupnom životu bošnjačkog naroda.

- Ovaj glasnik ima funkciju da legitimira bošnjački narod u historiji kao potpuno izgrađen kulturni subjekt. Radovi u njemu pokazuju ko smo mi, pokazuju naš naučni i kulturni profit. Kvalitet tih radova svjedoči koliki smo stupanj izvrsnosti postigli u svome razvoju i jesmo li postigli ono što je cilj svake akademije, a to je da pokaže sposobnosti jednog naroda da stvara na najvišem nivou koji nauka danas omogućava. Zbog toga ovaj događaj označavam kao historijski - kazao je Filipović. 

Svečanoj promociji godišnjaka prisustvovao je veliki broj ljudi iz političkog, kulturnog, vjerskog i javnog života u BiH, među kojima rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić, bivši član Predsjedništva RBiH i rektor Univerziteta SSST, akademik Ejup Ganić te brojni univerzitetski profesori.