VIJESTI

ISTRAŽUJEMO Rusko uplitanje ubrzava ulazak BiH u NATO!

Šta se krije iza analize "Washington Posta"

K.KEŠMER

17.10.2015

Zapadni Balkan područje je strateški važno i za NATO zapadni blok, ali i za Rusiju, koja sve više želi povećati svoj utjecaj na ovom dijelu Starog kontinenta, što bi proces integracije ovih zemlja u zapadnu Alijansu moglo ubrzati, tvrdi utjecajni američki dnevni list „Washington Post“ u analizi o širenju NATO-a na zemlje našeg regiona.

Kako navodi ovaj list, prva zemlja koja bi mogla uskoro postati članica NATO-a jeste Crna Gora, nakon čega bi na red trebale doći BiH i Makedonija. 

Istočni blok

Iako ove zemlje nemaju razvijen sistem odbrane i nemaju velika izdvajanja za vojsku, njihov značaj za NATO leži upravo u tome što zvanična Moskva ne pokazuje oduševljenje mogućim proširenjem vojne koalicije na ovaj dio prostora koji je oduvijek bio zanimljiv i istočnom bloku.

- Iako bi ulazak Crne Gore u NATO bio simboličan za Alijansu, ta simbolika imala bi znatno veći utjecaj u Rusiji. Rusija ima velike interese na ovom području, što dokazuju i podaci o turističkim posjetama, ali i investicijama u toj zemlji – navodi „Washington Post“, ističući da okolnosti idu naruku i bh. aspiracijama.

Adnan Huskić, politički analitičar, kaže da je analiza „Washington Posta“ tačna te da naš prostor u posljednjih nekoliko godina postaje sve interesantniji globalnim silama.

adnan-huskic

 Huskić: Povećan interes

- Rusija je nakon Hladnog rata dosta širila svoj utjecaj, NATO također, i oba bloka tu su stigla dosta daleko. Ipak, povećan interes za zapadni Balkan nastaje tek poslije ukrajinske krize, kada je Rusija počela iscrtavati svoje interese i određivati granice. Nakon toga povezanost ovog dijela Evrope s Rusijom postao je „problem“ za NATO. Zbog toga taj blok sada na nas gleda vrlo ozbiljno, što je za nas, naravno, dobro – smatra Huskić.

On dodaje da političke prilike, odnosno javno mnijenje u Srbiji, pa i Crnog Gori, možda nisu za ulazak u NATO, ali skoro sve države na neki su način već duboko zagazile u taj proces.

- Sve te zemlje započele su približavanje NATO-u, tako da je to, faktički, već završena priča što se tiče ruskog interesa – navodi Huskić, dodajući da bi obostrani interesi Rusije i NATO-a mogli ubrzati proces BiH i ostalih zemalja regiona  za ulazak u NATO. 

Denis Hadžović, generalni sekretar Centra za sigurnosne studije, ističe da se već pravi jedna politička konfrontacija na relaciji NATO - Rusija te da bi upravo Balkan mogao postati prostor gdje će se lomiti koplja.

denis-hadzovic

 Hadžović: Logičan slijed  

- Mi smo već, faktički, okruženi NATO-om i logičan slijed je da i mi pristupimo tom paktu. Strateški je cilj NATO-a da zatvori ovaj prostor koji je još nedefiniran i predstavlja slabu tačku – navodi Hadžović.

Aspekt sigurnosti

On nastavlja da sve analize pokazuju da bi Crna Gora već početkom sljedeće godine mogla biti punopravna članica NATO-a, a da je BiH odmah iza nje.

- Ulazak Crne Gore bio bi dobar za BiH, ne samo s aspekta sigurnosti, nego bi i Crna Gora mogla poboljšati i naš položaj pri ulasku. Jasno je da i za BiH ulazak u NATO znači mnogo - ističe Hadžović.

Izvori iz NATO-a: BiH mora uraditi svoj dio posla

Izvori "Dnevnog avaza" iz Štaba NATO-a u Briselu ističu da će do kraja godine biti donesena odluka o pozivnici Crnoj Gori, ali da je u slučaju BiH lopta još u našem dijelu igrališta. 

- Za vašu zemlju najvažnije je da ispuni ključni uvjet za aktiviranje Akcionog plana za članstvo i o vama sve ovisi. Politička spremnost da BiH bude članica Alijanse u doglednoj budućnosti postoji s obje strane i to je odluka donesena na najvišem nivou, ali u posljednje vrijeme sa žarom se očekuje napredak u BiH - rečeno nam je iz neimenovanog diplomatskog izvora.