NAUKA

SARAJEVO Potpisan Memorandum o saradnji između Lupon Venturesa i Ministarstva saobraćaja KS

Memorandum su potpisali Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Mujo Fišo i predstavnik kompanije Lupon Ventures Azem Husrep

Redakcija

16.10.2015

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo i kompanija Lupon Ventures iz Sarajeva potpisali su danas Memorandum o saradnji, pripremi, testiranju i implementaciji sistema za izdavanje, poništenje i naplatu elektronskih karata u gradskom i prigradskom prijevozu .

Memorandum su potpisali Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Mujo Fišo i predstavnik kompanije Lupon Ventures Azem Husrep.

Ova saradnja podrazumijeva implementaciju sistema koji se povezuje na e-ticketing platformu za izdavanje, prodaju i poništavanje elektronskih karata u gradskom i prigradskom prijevozu koji održava KJKP GRAS Sarajevo.  Testna linija sistema bit će gradska linija Vijećnica- Dobrinja, „Komercijala“.

Nakon testiranja prve linije, testna implementacija bit će obavljena i na ostalim autobuskim, tramvajskim, trolejbuskim, te minibus  linijama koje obavlja KJKP GRAS.

Lupon Ventures će razviti i sistem naplate elektronskih karata, te implementirati dopune kartica na trafikama i drugim prodajnim mjestima. Takođe će razviti jedinstvenu Web platformu za pregled potrošnje i dopunu elektronskih karata kreditnim karticama. 

Centralno programskom rješenje testnog sistema će biti postavljeno na servere Ministarstva Saobraćaja Kantona Sarajevo i predviđeno je da bude operativno u roku od 6 mjeseci.

- Prepoznali smo interes za uspostavljanjem ovakvog sistema naplate u sredstvima javnog gradskog prijevoza. Na ovaj način ćemo i Sarajevo pridružiti evropskim trendovima u načinima naplate, a nadamo se i u kvalitetu i razvijenosti prijevoza.

Saradnjom sa Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo počet će osavremenjivanje i poboljšanje kvaliteta usluge javnog gradskog prijevoza.

Implementacija sistema elektronskih karata će donijeti i promociju  i širu primjenu elektronskog načina poslovanja, što nas posebno raduje, obzirom da je to i jedna od misija naše kompanije- izjavio je Azem Husrep, jedan od osnivača Lupon Ventures d.o.o.