CRNA HRONIKA

Turković prijetio komandiru smjene da će ga vezati za karambolku

Nastavljeno suđenje šefu zločinačke organizacije zbog prijetnji

A. KAPO

16.10.2015

Saslušavanjem svjedoka Tužilaštva jučer je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno suđenje Zijadu Turkoviću za krivično djelo napad na službenu osobu prilikom obavljanja poslova sigurnosti. 

Turković, koji je pravosnažno osuđen na 40 godina robije zbog svirepih ubistava, međunarodne trgovine heroinom i kokainom, pljačke 2,5 miliona KM sa Sarajevskog aerodroma i drugih krivičnih djela, dovezen je iz Kaznenopopravnog zavoda Zenica, gdje trenutno robija.

Zvao advokata

Prema navodima optužnice, Turković je 10. juna prošle godine, ogrnut zastavom s ljiljanima, pokušao ući u prostoriju koju koriste ostali pritvorenici, ali je spriječen, nakon čega je verbalno napao pritvorske čuvare te šakom udario Nemanju Bjelicu, komandira smjene pritvorske jedinice. Bjelica je tom prilikom zadobio lakše povrede.

Na jučerašnjem ročištu svjedočio je upravo oštećeni Bjelica. Prema njegovim riječima, kritičnog dana obavljao je redovne poslove, ali je, zbog dolaska frizerke Duške, pojačao prisustvo čuvara. On je to opravdao činjenicom da je frizerka donosila razne predmete, poput makaza, koji su pogodni za nanošenje povreda. 

- Osim toga, imao sam informaciju da Turković posjeduje jedan dio makaza, odnosno oštrice, koji mu je znao ispasti tokom šetnje – pojasnio je Bjelica.

Svjedok je ispričao i da je kritičnog dana oko 19 sati Turković izašao iz biblioteke i otišao u ćeliju, odakle je izašao ogrnut ratnom zastavom BiH, odnosno zastavom Armije RBiH.

- Rekao sam mu da to ne radi, da ima pritvorenika raznih struktura. Tada mi se obratio riječima: “Ja ću je unijeti, a ti mi zabrani.” Stavio sam ruku, desnu ili lijevu, ne sjećam se, kako ne bi prošao. Usljedio je udarac u lijevu sljepoočnicu. Ubrzo je došao kolega Mirsad Deljanin, koji mu je nabio zastavu preko glave. Turković mi je tada psovao majku i djecu. Poručio mi je da će mi, ako mi on ne vrati, vratiti dijete” – skoro u jednom dahu kazao je Bjelica.

Rekao je i da je Turković dozivao pritvorenika Satka Kekića, govoreći: “Hoće da me ubiju, zovi advokata.” 

- Budući da je nastavio da se opire, koristili smo sredstva za vezivanje. Turković je potom sjeo i pitao može li dobiti cigaretu. Poslije sam o svemu obavijestio upravnika, nakon čega sam otišao u Dom zdravlja u Istočnom Sarajevu, odakle sam upućen na šivenje rane u bolnicu Kasindo. Košulja je bila sva od krvi. Sve vrijeme sa mnom je bio kolega Deljanin – kazao je Bjelica.

131024zijad-turkovic-24

Turković:Iskoristio sudnicu za vrijeđanje

Naglasio je da je otvorio bolovanje od 10 ili 15 dana, a da je zbog svega imao nesanicu, zbog čega je, na koncu, potražio i pomoć psihijatra. Bjelica je, odgovarajući na pitanja tužioca Bože Mihajlovića, kazao da je pokušavao objasniti Turkoviću da mora vratiti zastavu te “da time pravi problem”.

- On je vrijeđao i Satka. Kazao je: “Satko, je.em li ti majku, dođi da me braniš.” I kolegi Deljaninu je kazao: “Nemoj me ti vezati, je.em li ti dijete” – dodao je Bjelica.

U nastavku svog detaljnog iskaza, Bjelica se osvrnuo i na drugi incident, koji se dogodio 20. marta ove godine, kada je Turkovićeva sestra pokušala unijeti osam bočica napitka. 

- To je, prema Pravilniku, zabranjeno. Postoje decidne upute kada neko bilo šta unosi u pritvorsku jedinicu. Kolegica koja je radila na ulazu, to nije dozvolila. Turković je, misleći da ja stojim iza svega, prijetio prstom dok je silazio niz stepenice. Obratio mi se riječima: “Zapamtit ćeš ti mene. Nemoj mi dirati sestru. J…. ću ti majku četničku, vezat ću te za karambolku” – rekao je Bjelica.

Identičan iskaz

Fahrija Karkin, Turkovićev advokat, tokom unakrsnog ispitivanja najviše se bazirao na zastavu. On, naime, tvrdi da je riječ o zastavi BiH, a ne o zastavi Armije RBiH te da ne može nikoga vrijeđati. 

karkin-sudjenje

Karkin: Govorio o zastavi

Iskaz je dao i zatvorski policajac Mirsad Deljanin. On je skoro pa identično ispričao što i njegov kolega Bjelica. Dodao je da je Turkovića savladao sleđa tako što ga je obuhvatio rukama. Turković je tokom unakrsnog ispitivanja tvrdio da su ga tukli prilikom savladavanja. 

Naredno ročište zakazano je za 22. oktobar, kada je planirano saslušavanje šest svjedoka Tužilaštva.

Gestikulacije usnama

Prije početka ročišta, Zijad Turković okrenuo se prema svjedocima Nemanji Bjelici i Mirsadu Deljaninu te im je gestikulacijom usnama slao poljupce i rugao im se. Inače, ročištu je prisustvovala i Turkovićeva sestra. 

Bezočno provocirao Bjelicu

Turković je, kao i ranije, pokušao napraviti cirkus od sudnice. Tako je provocirao svjedoka pitanjima je li četnik i smeta li mu kada ga tako zove, na šta je svjedok negativno odgovorio. Turković je pitao svjedoka je li mu bilo krivo što se BiH plasirala na Svjetsko prvenstvo u Brazilu, a Srbija nije. Otišao je korak dalje te je čak pitao svjedoka je li tačno da je promijenio ime te da se nekada zvao Sulejman. Daljnje neugodnosti spriječila je sutkinja Amela Huskić. Ipak, Turković je uspio dodati da zna da Bjelica živi u blizini novog zatvora koji se pravi u Lukavici te da je on kazao kako će kuću ofarbati u boje zastave Srbije kako bi pritvorenici to gledali.