AUTO-MOTO

Toyota do 2050. ukida vozila sa unutrašnjim sagorijevanjem

Japanski proizvođač automobila najavio

Autor:(D. K.)

15.10.2015

Japanski proizvođač automobila Toyota planira da do 2050. godine skoro potpuno ukine proizvodnju vozila na benzin i naftu, čime želi značajno smanjiti emisiju štetnih gasova.

Njihov novi ekološki plan podrazumijeva da do 2050. potpuno smanje proizvodnju vozila sa unutrašnjim sagorijevanjem motora, a da ih zamijene hibridni i automobili sa gorivnim ćelijama.

Hibridni motori kombinuju dva ili više izvora energije, uglavnom je to kombinacija benzinskog ili dizelskog motora sa elektromotorom, dok gorive ćelije proizvode električnu struju iz goriva i imaju veoma malu emisiju štetnih gasova, pišu crnogorske Vijesti.

toyota-logo

Logo Toyote

Toyota je svoj ambiciozni plan predstavila u srijedu u Tokiju, obećavši da će uz podršku Vlade, društva i drugih aktera u ovom projektu smanjiti emisiju štetnih gasova do 2050. u prosjeku za 90 posto u odnosu na 2010. godinu.

Japanski proizvođač predviđa da će se godišnja prodaja vozila sa gorivnim ćelijama povećati na 30 hiljada do 2020., a hibridnih vozila na 1,5 milion.

Tako će Toyota u narednih pet godina broj ukupno prodatih hibrida povećati na 15 miliona. U ovaj ambiciozni plan nijesu uključena vozila na struju.