LIFESTYLE

BUKVALNO NEMA MOZAK Medicinski fenomen koji normalno živi i radi

Doktori su zatečeni

(N. K.)

14.10.2015

Liječnici u Marseilleu ostali su zatečeni kada im je 2007. godine u bolnicu došao 44-godišnji muškarac žaleći se na slabost i bolove u lijevoj nozi od kojih je sedmicama patio. Nakon što su mu skenirali mozak, ispostavilo se da u njemu postoji ogroman prostor ispunjen tekućinom.

Drugim riječima, njegov je mozak bio izuzetno malen, no unatoč tomu Francuz je sasvim normalno živio i radio kao državni službenik.

Tim neurologa s marsejskog Mediteranskog univerziteta, predvođen doktorom Lionelom Feuilletom, objavio je potom studiju u časopisu The Lancet o ovom nesvakidašnjem slučaju i medicinskom fenomenu.

Analiza je pokazala da je muškarac imao “golemo proširenje bočne, te treće i četvrte moždane komore kao i cistu u stražnjem dijelu lubanje”.

screenshot-5

Moždana tekućina uobičajeno protiče kroz mozak koji je redovito prazni. No, umjesto otjecanja moždane tekućine u krvotok, ona se u ovom slučaju zadržavala u mozgu tog čovjeka. Tako velika akumulacija moždane tekućine rezultirala je izuzetno malom tvari samog mozga.

Povećana količina moždane tekućine stanje je inače poznato pod medicinskim nazivom hidrocefalus ili vodena glava i najčešće se javlja kod dojenčadi i male djece. Kod odraslih se javlja kao posljedica tumora, upale moždanih opni ili nekih trauma mozga.

Čovjek kojem iz razumljivih razloga nije objavljeno ime, patio je u ranom djetinjstvu od hidrocefalusa pa mu je, radi lakšeg oslobađanja viška tekućine iz mozga, ugrađen šant.

Isti mu je, zbog zdravstvenih problema, bio uklonjen kada je imao 14 godina. No, i nakon toga nastavio je normalno živjeti. Zaposlio se, oženio i dobio dvoje djece, piše Danas.hr.

Na testiranjima je imao koeficijent inteligencije 75 što se, premda ispod 100, ne smatra mentalnom nesposobnošću.