LIFESTYLE

Ovo je zvanično najtiše mjesto na Zemlji!

Microsoft napravio najbolji audio laboratorij na svijetu

Autor:(Dž. Č.)

13.10.2015

Iako razvoj novih tehnologija često ide u smjeru lijepog dizajna, ima nešto i u zvuku. To potvrđuje i nevjerojatan zahvat na koji se odlučio Microsoft. U svom sjedištu u Redmondu čelnici Microsofta odlučili su napraviti najbolji audio laboratorij na svijetu. Ne zato da bi se odlučili prebaciti na muzičku industriju i snimanje novih pop i rock hitova, nego kako bi omogućili najbolje moguće radno okruženje za razvoj Cortane, Microsoftovog privatnog digitalnog pomoćnika po uzoru na Appleovi Siri, prenosi 24sata.hr.

- Da bi Cortana dobro funkcionirala u komunikaciji s korisnicima zvuk je iznimno bitan, i na strani mikrofona i na strani zvučnika. Jednostavno, želimo imati najbolje alate za ovaj posao - lakonski je objasnio LeSalle Munroe, viši inženjer Surface uređaja. 

Uvjereni da su kreirali savršenu sobu s vrhunskim akustičkim uvjetima u svom audio laboratoriju iz Microsofta su se odlučili i na ultimativni test - pozvalo su u kontrolu predstavnika Guinnessove knjige rekorda. I rezultati su bili vrhunski.

Prostorija je napravljena tako da uopće nema klasičnih zidova u smislu ravnih površina, sve s ciljem da bi se izbjegla jeka. U ovoj prostoriji sav zvuk se upije i ništa ne odzvanja. 

- Kada u mobitel uključite punjač čuje se zvuk. Kada namještate nivo osvjetljenja na zaslonu vašeg mobitela i tada se stvara zvuk. Ova prostorija vam daje mogućnost da iskusite najsitnije signale koji u konačnici mogu imati veliki utjecaj za krajnjeg korisnika. Zato nam je trebala soba s vrhunskim uvjetima kontroliranog okoliša - rekao je Gopal Gopal, glavni inženjer ljudskih faktora Microsoftovog audio laboratorija. 

Za poređenje koliko je ta prostorija tiha istaknimo samo nekoliko brojki. Avion mlažnjak stvara buku od 136 decibela, a nula decibela se smatra najnižim zvukom koje čovjek čuje. Čestice zraka stvaraju zvuk jačine -23 decibela. Praktički zvuk ne može biti tiše od toga. Prije nego što je Microsoft napravio svoj zvučni laboratorij rekord za najtišu prostoriju držala je prostorija bez jeke u sklopu laboratorija Orfield u Minneapolisu, tamo je zvuk izmjeren na -13 decibela. 

Microsoft je, pak, uvelike nadmašio taj rezultat ostvarivši nivo od čak -20,6 decibela, što je na rubu onoga što je fizički moguće ostvariti.