VIJESTI

Ukida se Specijalno tužilaštvo RS-a

Najtežim oblicima kriminala bavit će se Posebno odjeljenje Republičkog tužilaštva

Autor:(Dž. Č.)

13.10.2015

Ukida se Specijalno tužilaštvo Republike Srpske, i to već sredinom sljedeće godine, piše ATV. Plan ministarstva pravde je da se najtežim oblicima kriminala ubuduće bavi Posebno odjeljenje Republičkog tužilaštva.

Ono što se već mjesecima naslućivalo Vlada RS-a je ozvaničila u nacrtu Zakona o suzbijanju korupcije, organizovanog i najtežih oblika kriminala – koji je već stigao u Narodnu skupštinu.

- To praktično znači i novu organizaciju kada je riječ posebno o teškim djelima privrednog i ukupnog kriminaliteta. Vjerujem da smo napravili dobar prijedlog, prije svega što će biti jasno pozicionirana uloga ovog tužilaštva - naglasio je Anton Kasipović, ministar pravde RS.

Uz teška ubistva, pranje novca, otmice, trgovinu ljudima i maloljetnim osobama kao svima poznate nadležnosti u zakon se ubacuju i neke potpuno nove. Tako će se nekadašnje specijalno tužilaštvo, u novom ruhu, baviti napadima na ustavno uređenje, odavanjem tajni Republike Srpske pa čak i eventualnim otmicama i ubistvima najviših predstavnika Republike Srpske. Vlasti RS-a kažu da će se na ovaj način tačno znati koje slučajeve preuzimaju specijalni tužioci, ili kako god se ubuduće budu zvali. Advokatica Milica Cvijanović jeste za promjene, ali nije za ukidanje institucije osnovane prije devet godina.

- Specijalno tužilaštvo je upravo činjenicom da nije imalo tačno određene nadležnosti već je dobijalo i uzimalo predmete po nalogu. Time je na neki način derogiran njegov značaj - rekla je advokatica Cvijanović.

U Specijalnom tužilaštvu nisu hjeli da daju izjave. Kažu, nije prikladno da o nacrtu zakona priča institucija koja se reformiše. Ideju o novim pravilima pa i ukidanju tužilaštva pokrenuli su isti oni koji su ga i osnovali. Sve je počelo nakon što je početkom prošle godine SNSD donio zaključak o ukidanju Specijalnog tužilaštva ali i izjave Milorada Dodika da u Tužilaštvu odavno vlada letargija i nezainteresovanost zaposlenih.