KOLUMNE

Koja je jama sljedeća

Komentar dana

Almasa HADŽIĆ

14.10.2015

Još četiri rudarska života izgubljena su zbog katastrofalnog stanja u bh. rudnicima. Ovog puta u jami Begići-Bištrani u Rudniku Kakanj, kako stručnjaci kažu, zbog „zarušavanja materijala iz krovine“ poginula su četiri rudara treće smjene, dok su jedan teže i jedan lakše povrijeđeni.

Zvanična informacija je da je riječ o „tehnološkoj nesreći“! Mogu je, kažu rudari, nazivati kako hoće, ali ljudski životi su izgubljeni i ako se ovakva nesreća mogla dogoditi u novootvorenoj jami, šta se tek onda može očekivati u jamama rudnika Bila, Mramor, Đurđevik...

Može se očekivati samo gore, na šta rudari godinama upozoravaju, strahujući da sa svakim njihovim ulaskom u jamu cijele smjene ne završe pod tonama obrušene zemlje i uglja.

Samo u posljednjih godinu dana u jamama Raspotočje, Stara jama, Han-Bila, Begići-Brištani i površinskom kopu Dubrave, što zbog zastarjele tehnologije, neopremljenosti i  nestručnosti, što zbog javašluka, život je izgubilo 14 ljudi.

Istovremeno, i hala i vrana u FBiH, s njenim premijerom i ministrima na čelu, ustala je da se ospore zahtjevi rudara, odnosno da se iz cijene kilovat-sata struje izdvaja samo jedan fening koji bi bio uložen u modernizaciju rudnika, a kako bi se izbjegao gubitak rudarskih života. Taj novac, radije, kako se država opredijelila, ulagat će u plaće administracije, finansiranje stranačkih izbornih kampanja...

Zbog smrti rudara u nesrećama, počev od one velike u jami Dobrnja u Mramoru 1990. godine, pa do ovih u posljednjih godinu dana, nikada niko nije sudski odgovarao.

Sve se završavalo na nerazumljivim izvještajima rudarskih i drugih (državnih) inspektora, a koji se nakon dostave tužiocima, po već ustaljenoj proceduri, kisele u njihovim ladicama sve dok javnost ne zaboravi da se nesreća uopće i dogodila.