GLOBUS

Putin: Rusija želi povisiti nivo saradnje sa SAD-om kada je u pitanju Sirija

Moguć sastanak u Moskvi

Fena

13.10.2015

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak kako Moskva nastoji povisiti nivo bilateralne saradnje s Washingtonom u rješavanju krize u ratom zahvaćenoj Siriji.

- Neophodno je unaprijediti ovaj rad na ozbiljan i konkretan nivo ukoliko želimo da efikasno radimo - izjavio je Putin tokom obraćanja investicijskoj konferenciji "Rusija poziva" prenošenog uživo putem webcasta.

Kazao je da je Rusija predložila da organizira sastanak u Moskvi ili u Washingtonu o toj temi, a rusku stranu mogao bi predvoditi premijer Dmitrij Medvedev i ona bi uključivala vodeće zvaničnike iz vojske i specijalnih službi.

- Dosad, međutim, nismo dobili nikakav odgovor - kazao je Putin, prenosi Xinhua.

Ruski predsjednik također se požalio da je pokazano malo saradnje sa strane antiterorističke koalicije pod američkim vodstvom u diobi obavještajnih podataka.

- Upitali smo naše partnere o metama koje ćemo napadati, ali oni su nam rekli da jednostavno nisu spremni za to - kazao je Putin.

Naglasio je da je tehnički napredak ostvaren u saradnji između ruske i američke vojske daleko od zadovoljavajućeg.

- Ukoliko želimo biti efikasni, ne bismo trebali samo pucati i pokretati raketne udare, nego i postići političko rješenje. Trebali bismo ohrabriti te snage unutar zemlje da rade zajednički jer je sukob u Siriji i složen i višestran - kazao je Putin.

Ruske zračne snage izvode zračne udare u Siriji od 30. septembra.

Sudeći po posljednjem izvještaju ministarstva odbrane, Rusija je intenzivirala napade na ISIL, uništavajući ukupno 86 meta u proteklih 24 sata, među kojima i komandne položaje, terenske štabove, skladišta s municijom, tvornice eksploziva, terenske logore i baze, kao i vozila i ostalu opremu.