VIJESTI

Crnadak se sastao s ministrom ekonomije i direktorom uprave za investicije države Katar

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u Dohi

Fena

13.10.2015

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se danas u Dohi, u okviru uzvratne posjete Državi Katar, sa ministrom ekonomije i trgovine Države Katar Ahmedom bin Jassimom Al-Thanijem i direktorom Uprave za investicije Države Katar Ahmedom Al-Hamadijem. 

Ministar Crnadak je sagovornicima predstavio pet velikih infrastrukturnih projekata koji su u okviru Conectivity 2020 agende odobreni od Evropske unije, te generalne prednosti investiranja u bh. privredu, poput povoljnog geostrateškog položaja i mogućnosti pristupa tržištu EU, bogatih prirodnih resursa, stručne radne snage i drugih. 

Ministar Crnadak je sagovornicima skrenuo pažnju i na bh. privredne sektore koji bi mogli biti posebno zanimljivi katarskim investitorima, kao što su sektor energetike, šumarstvo, poljoprivreda i turizam. 

Naglasio je da je Bosna i Hercegovina zainteresirana za sve oblike ekonomske saradnje sa Katarom, posebno investicije, te da bi u tom cilju izbalansiran odnos katarske strane prema oba entiteta u BiH bio veoma poželjan i stimulativan. 

Na današnjim sastancima ministar Crnadak je predložio da se tokom 2016. godine u Sarajevu održi Biznis forum Bosna i Hercegovina - Katar kao nastavak sličnih aktivnosti iz 2012. godine. 

Naglasio je da je ovo idealan trenutak za nastavak aktivnosti poslovnog foruma dvije zemlje s obzirom na brojne započete ekonomske reforme koje imaju za cilj poboljšanje poslovnog ambijenta. 

Tokom današnjih sastanaka je bilo riječi i o mogućnostima skorog uvođenja direktne avionske linije Sarajevo - Doha. 

U okviru posjete ministra Crnatka Državi Katar za sutra, 14. oktobra predviđeni su susreti sa emirom Države Katar šeikom Tamimom bin Hamadom Al-Thanijem, premijerom Abdullahom bin Naserom bin Khalifa Al-Thanijem i ministrom vanjskih poslova Khalidom bin Mohammadom Al-Attiyahom, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.