BIH

MILENIJSKI PROJEKT Grad u Prečkom polju počet će se graditi prije „Beograda na vodi“

Tvrdnje Ibre Berila, načelnika općine Trnovo

B. TURKOVIĆ

13.10.2015

Kompanija "Buroj Property Development“ iz Dubaija i Općina Trnovo 15. oktobra u sarajevskoj Vijećnici potpisat će posljednji ugovor o poslovnoj saradnji na realizaciji megalomanski zamišljenog turističko-rekreacionog kompleksa "Buroj Ozone“. Vrijednost radova na ovom budućem gradu iznosi 930 miliona eura, a za osam godina, kada bude sagrađen, grad bi trebao biti vrijedan 4,3 milijarde KM.  

Pioniri u BiH 

S obzirom na to da se radi o projektu od državnog značaja, na potpisivanje ugovora bit će pozvani i najviši zvaničnici, članovi Predsjedništva BiH, državni ministri, premijeri oba entiteta, članovi diplomatskog kora… Potvrdio je to za „Avaz” trnovski načelnik Ibro Berilo, koji kaže da će ugovor definirati obaveze na bazi Zakona o stvarnim pravima, koji se na ovom projektu primjenjuje prvi put u BiH. 

- Mi ništa ne prodajemo, samo dajemo pravo građenja pod zakup na 99 godina – kazao nam je Berilo, dodavši da će u roku od 60 dana nakon potpisivanja tog ugovora biti raspisan oglas za dodjelu prava građenja. 

Prema njegovim riječima, na projektu futurističkog grada, koji bi trebao biti sagrađen na lokalitetu Prečkog polja, dva kilometra prije sela Dejčići, intenzivno se radi. 

- Radimo i šutimo. U izradi je regulacioni plan, prve radne draftove već imamo, tako da mislim da ćemo do aprila imati usvojen regulacioni plan. To će se desiti ako ne bude opstrukcija od nekih institucija koje treba dati saglasnosti – kazao je Berilo, tvrdeći da će prve mašine na teren izaći između 1. aprila i 1. maja 2016., najprije gradeći objekte vila, hotela, infrastrukture… 

buroj-ozone-5

Do početka radova bit će rađeni projekti. Kako kaže, tada će biti položen i kamen temeljac. 

- Realizacija ovog projekta za lokalnu zajednicu će značiti da će Općina Trnovo, koja je sada među pet najrazvijenijih, biti broj jedan ili broj dva po razvijenosti. Jednostavno, zapošljavat ćemo i ljude iz drugih općina, prije svega Trnova u RS, Hadžića, Ilidže… Zamislite samo koliko će ljudi biti angažirano na gradnji, a kada grad bude sagrađen, u njemu će sigurno raditi 10.000 ljudi. Bitno je da će sve raditi domaće kompanije, da će se trošiti domaći materijal… - kaže Berilo. 

Glavne primjedbe

On je napravio komparaciju ovoga i projekta „Beograd na vodi“. Tvrdi da je „Buroj Ozone“ dvostruko transparentniji. 

- Naprimjer, kod projekta „Beograd na vodi“ glavne primjedbe odnose se na davanje zemljišta. Oni su sve dali besplatno, a mi ne prodajemo zemljište, mi ga kupujemo i vlasnici smo, te ga dajemo pod zakup. Odgovorno tvrdim da će radovi početi prije u Trnovu nego u „Beogradu na vodi“ - zaključuje Berilo. 

Kupljeno zemljište vrijedno 1,2 miliona KM  

- Mi moramo kupiti zemljište da bismo na njega mogli dati pravo zakupa, odnosno građenja na 99 godina. Za sjednicu Općinskog vijeća koja je zakazana za 14. oktobra već imamo obrađena 22 ugovora o kupovini zemlje za 1,2 miliona KM, a prvi je osigurala Općina. Dakle, prije potpisivanja ugovora (15. oktobra), imat ćemo kupljene zemlje u vrijednosti od 1,2 miliona KM. Mislim da je cijena prihvatljiva i Općini i prodavcima, i ona u slučaju oranice i livade iznosi deset, a pašnjaka osam KM po kvadratu. Kod onih koji to ne prihvataju, a njih je oko 15 posto, ići ćemo u izuzimanje u skladu sa zakonom o eksproprijaciji, na bazi javnog interesa – kaže Berilo. 

Otvoreno ću prozivati one koji opstuiraju projekt 

Berilo nije krio nezadovoljstvo što se na neke saglasnosti predugo čeka te kaže da će u vezi s tim “poduzimati korake” te javno po medijima, imenom i prezimenom prozivati one koji opstruiraju projekt.     

- To ćemo uraditi kako bi se znalo ko je taj ko predmete drži u laticama. Neka odgovore ako nešto nije urađeno po zakonu, ali ja ću njih otvoreno prozivati za sve stvari za koje nam na vrijeme ne daju saglasnosti. Na sud smo predali dokumentaciju za izuizimanje jednog šumskog zemljišta, i već u roku pet dana su nas pozvali. Međutim, godinu dana čekamo od „Sarajevo šuma“ da potpišu ugovor, da bi zemljište prešlo na Općinu – kaže Berilo.