BIH

KOMŠIJA JE NAJPREČI Bosić i Mektić u sukobu oko izbora novog direktora SIPA-e

Tri struje u SDS-u imaju svoje favorite

Vijesti.ba

13.10.2015

Iako političke stranke ne mogu razgovarati o imenovanju novog direktora SIPA-e, jer je to u suprotnosti sa Zakonom o policijskim službenicima BiH, mjesto direktora prema stranačkim dogovorima pripalo je SDS–u. No onda su na red došli unutarstranački dogovori. Tu je, sve su prilike, došlo do problema. Prema nezvaničnim informacijama unutar same stranke postoje različita mišljenja, saznaju Vijesti.ba.

Najviše bodova na rang listi za direktora Agencije za istrage i zaštitu SIPA-e koju je utvrdio Nezavisni odbor dobio je Tomislav Mirosavić, aktuelni načelnik Policijske akademije u Upravi za policijsko obrazovanje MUP-a RS. Prema rezultatima Mirosavić jeste najbliži imenovanju, ali sve zavisi od ministra sigurnosti Daragana Mektića.

Mektić, prema dobro obavještenim izvorima, preferira trećeplasiranog na rang listi Pericu Stanića sa kojim je u odličnim odnosima a i obojica su iz Prnjavora. Osim Mektića, Stanić uživa podršku i Nemanje Vasića, sive eminencije prnjavorskog SDS-a.

Predsjednik stranke Mladen Bosić, tvrde SDS-u bliski krugovi, ne bi se protivio imenovanju Davora Vidovića koji je, kao i  Bosić, iz Brčkog i s kojim se odlično poznaje.

Bez podrške nije ni prvorangirani Tomislav Mirosavić, kojem treća struja u SDS-u daju prednost jer nije lično blizak ni s kim iz stranačkog vrha, pa ga vide kao rješenje za sukob Bosića i Mektića.

Konačna odluka očekuje se naredne sedmice. Naš izvor iz SDS-a tvrdi da će Mirosavić ipak biti imenovan, jer je u vrijeme SDS-a najviše napredovao u službi, a navodno ima i podršku predstavnika međunarodne zajednice.