BIH

Zajednička komisija nije podržala principe prijedloga izmjena zakona o policijskim službenicima BiH

Na današnjoj sjednici

Fena

13.10.2015

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije podržala principe Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima BiH koji su predložili delegati u Domu naroda državnog parlamenta Ognjen Tadić i Darko Babalj. 

Predloženim zakonom pokušava se riješiti problem s kojim se susreću policijski službenici s mjestom prebivališta u RS-u, a tiče se ostvarivanja prava na penziju. 

Kako se navodi u obrazloženju predloženog zakona, u dosadašnjem Zakonu o policijskim službenicima BiH postoji odredba prema kojoj policijskom službeniku, između ostalog, prestaje radni odnos i "kada navrši 65 godina života i zakonom propisani penzijski staž od 40 godina“. 

Predlagač navodi da je primjenom ove odredbe, od policijskih organa u BiH načinjena šteta policijskim službenicima s prebivalištem u RS-u koji su navršili 40 godina penzijskog staža, jer im je prestao radni odnos iako to nije bio dovoljan uslov za odlazak u starosnu penziju po Zakonu o PIO RS. 

Članica Zajedničke komisije Dušanka Majkić je tokom diskusije o predložnom zakonu kazala da se ovim rješava pitanje svih onih koji u narednom periodu dođu u poziciju da trebaju da budu penzionisani, a u skladu sa Zakonom o PIO RS nemaju osnova za to. 

- Dakle, njima se produžava rad u instituciji za onoliko vremena dok ne steknu pravo po Zakonu o PIO. S obzirom da u ovom momentu ima određen broj ljudi koji su već van institucije, kako će biti riješen ovaj problem za njih - pitala je Majkić. 

Član komisije Hazim Rančić je rekao da neće moći podržati principe predloženog zakona. 

Smatra da bi ovakvo zakonsko rješenje dovelo do diskriminacije policijskih službenika u svim policijskim agencijama na nivou države i različit položaj i status policijskih službenika po osnovu mjesta prebivališta. 

- Znači, za policijske službenike iz RS važila bi jedna, povoljnija rješenja, a za policajce iz Federacije BiH, ma u kojoj policijskoj agenciji, važila bi drugačija rješenja - ustvrdio je Rančić. 

Zamjenica predsjedavajućeg Zajedniče komisije Borjana Krišto iznijela je mišljenje da ovaj zakon treba mijenjati.

- Znam da je želja predlagača i svih nas da ovaj problem riješimo. Predlažem da uputimo ovo kao inicijativu resornom ministarstvu, odnosno Vijeću ministara BiH, da se razmotri cjelokupna situacija i potreba izmjena ovog zakona i u kontekstu ove koja je jako bitna, pa da se onda o tome očitujemo i da na jedan sustavan, zakonit način s aspekta nadležnosti, riješimo i ovaj problem koji je uistinu velik - navela je Krišto. 

Član Zajedničke komisije Bariša Čolak je kazao da nije uvjeren da ovakav tekst rješava problem. 

Jedan od predlagača zakona Ognjen Tadić je podsjetio članove komisije da se radi o prvom čitanju. 

- Prije svega se izjašnjavamo o tome da li nekim zakonskim propisom treba rješavati ovu materiju. Zadovoljan sam kada čujem da su svi učesnici u raspravi rekli da ovo pitanje treba riješiti zakonom. Što znači da bi u skladi s tom voljom danas, u ovoj fazi, bilo očekivano da naša komisija podrži ovu varijantu koju imamo na stolu i da shodno primjedbama koje imaju članovi komisije, reaguju na sam sadržaj zakona tako da ga poprave - kazao je Tadić.