BIH

Radio BIR svečano uselio u nove prostorije

Povodom osme godine rada i postojanja

A. Nu.

13.10.2015

Otkrivanjem poloče Radio-televizije Islamske zajednice BIR na zgradi Gazi Husrev-begove bibilioteke ozvaničeno je preseljenje ovog islamskog radija u nove radne prostorije. Ploču su danas, uz prisustvovao velikog broja zvanica i predstavnika IZ u BiH, otkrili reisu-l-ulema Husein ef. Kavazoviću i ambasador Turske u BiH Džihad Erginaj (Cihad Erginay). 

Preseljenje je upriličeno povodom osme godine rada i postojanja, na 1. muharrem, kada je radio BIR započeo sa svojim emitiranjem 1429. hidžrestske, odnosno 2008. godine. 

Svečanosti je započela učenjem odlomaka iz Kur'ana te Fatihom za žrtve stradale u terorističkom napadu koji se nedavno dogodio u Ankari, uz apel da se slične tragedije nikada više ne ponove. 

Direktor RTV IZ BIR Nedim Hrbat podsjetio je da BIR svoje iskorake vezuje za datume iz naše islamske tradicije i važne momente iz historije zemlje. S toga je istakao da prelazak u nove radne prostorije i nova oprema otvaraju brojne mogućnosti a jedna od njih je i razvoj TV produkcije.

radio-bir-nove-prostorije-24-ff

Reis Kavazović naglasio je da je BIR važna radio-stanica koja svojim programom obogaćuje radijski prostor u BiH. 

- Nadam se da muslimani BiH svakako podržavaju njen rad. Radio BIR za nas je važna radio stanica, za Islamsku zajednicu jedina. Sada radio ima jako lijep prostor odakle može emitovati svoj program za razliku od postora u kojem su radili. Želja mi je da u budućnosti radio preraste u ovo kako mu je ime, dakle da bude i i televizijski program - rekao je Kavazović, te se zahvalio Turskoj i svima koji su učestvovali da ovaj projekat se dovede do kraja. 

Ambasador Erginaj nakon obilaska novih prostorije, kazao je da BIR ima izuzetan program i radi sjajnu stvar, te da je Turska prisustvom i pomaganjem ovog programa podstakli nešto što već dugi niz godina radi dobro. 

radio-bir-nove-prostorije-23-ff

- Nove prostorije su najmodernije opremljene, jako smo ponosni, vidimo da je tehnologija najmodernija i to nas čini jako radosnim. BIR radi dobru stvar, ima kvalitetan program koji je moguće pratiti putem radio frekfencija i putem interneta pratiti, tako da vjerujem da će to tako i nadalje biti - kazao je Erginaj. 

Reis uručio plaketu zahvalnosti

Opremanje novih prostorija pomogla je Uprava za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet), Turska uprava za međunarodnu saradnju i razvoj TIKA te Ambasada Turske u BiH.

U to ime reisu Kavazović uručio je u ime kolektiva radija "BIR" plaketu zahvalnosti turskom ambasadoru u BiH Erginaju