VIJESTI

Ivanić u odvojenim susretima sa Kormakovom i Bodoni

Aktivnosti člana Predsjedništav BIH

Srna

13.10.2015

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić danas je u Sarajevu u odvojenim susretima sa ambasadorom SAD u BiH Morin Kormak i ambasadorom Francuske Kler Bodoni razgovarao o političkim prilikama u BiH i regionu, te aktivnostima u vezi sa obilježavanjem 20 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Iz Predsjedništva BiH je nakon Ivanićevog susreta sa Kormakovom saopšteno da je na sastanku naglašena potreba daljeg posvećenog rada institucija na svim nivoima vlasti u nastavku započetih reformi u BiH, da bi se nastavio proces približavanja EU.

Na sastanku je rečeno da primarni zadatak ostaju ekonomske reforme i kreiranje povoljnog poslovnog ambijenta koji može privući investitore i omogućiti otvaranje novih radnih mjesta.

Navodi se da je Ivanić posebno istakao zalaganje za jačanje uloge zakona i njihovo dosljedno provođenje, kao i odlučnost da borba protiv korupcije u svim oblicima bude prioritet u narednom periodu.

Ivanić je sa francuskim ambasadorom razgovarao o političkoj situaciji u BiH, kao i o provođenju mjera na ispunjavanju uslova za predaju zahtjeva BiH za kandidatski status u EU. 

U tom kontekstu, a u vezi sa najavljenim referendumom u Republici Srpskoj, ponovljena je zabrinutost iskazana u zaključcima Savjeta za spoljne poslove EU, zbog uticaja koji on može imati po dalji napredak BiH na putu ka punopravnom članstvu u EU, saopšteno je nakon susreta Ivanića sa Bodoni.

Sagovornici su istakli značaj konkretnih mjera i poteza koji treba da uslijede nakon usvajanja reformske agende na svim nivoima vlasti u BiH.

Na sastanku je razgovarano i o dosadašnjoj saradnji Francuske i BiH u različitim područjima, kao i mogućnostima njenog proširenja.