VIJESTI

ROČIŠTE O PRODUŽENJU PRITVORA BALIJAGIĆIMA Izjavu Tužilaštvu dao i Mirza Hatić

U Kantonalnom sudu u Sarajevu

A. Ka.

13.10.2015

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je održano ročište na kojem se razmatrao prijedlog Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu da se produži pritvor Faruku Balijagiću, poznatom tuzlanskom advokatu, te njegovom sinu Adi. Oni su uhapšeni 15. septembra, zbog sumnje da su počinili krivična djela podstrekivanje na ubistvo, razbojništvo i teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine.

Tužilaštvo je, kako su na današnjem skoro trosatnom ročištu prezentovale tužiteljice Aida Topalović i Ivana Petković, zatražilo produženje pritvora zbog opasnosti od bijega, zbog bojazni da bi njihovim puštanjem na slobodu mogli sakriti ili uništiti dokaze, utjecati na svjedoke ili krivični postupak te zbog bojazni da bi njihovim puštanjem na slobodu došlo do stvarnog uznemirenja javnosti.

Odluka o pritvoru bit će donesena naknadno, a Faruku i Adi Balijagiću ranije je određen jednomjesečni pritvor, koji može trajati do 15. oktobra.

Tužiteljica Topalović je naglasila da Tužilaštvo još uvijek nije okončalo istragu, da se radi o ozbiljnom predmetu, te da nisu okončane ni sve radnje vezane za presretnute razogovore. Tužiteljica Petković je, pak, naglasila da se pojavio novi dokaz, odnosno iskaz Mirze Hatića.

(Više čitajte sutra u printanom izdanju Dnevnog avaza)