BIH

Obilježena 23. godišnjica pogibije heroja odbrane Srebrenice Akifa Ustića

Bio je jedan od prvih organizatora otpora agresoru

A.U.

13.10.2015

U mjestu Stari Grad u Srebrenici danas je obilježena 23. godišnjica pogibije Akifa Ustića.

Heroj, čovjek koji je bez razmišljanja stao u odbranu svoje domovine sa svojim saborcima 14. aprila 1992. godine u Srebrenici. Na obilježavanju prisutni su bili saborci i članovi porodice. Tokom obiježavanja proučen je Jasin.

Bio je jedan od prvih organizatora otpora agresoru, branio je svaki pedalj teritorija Bosne i Hercegovine. Prije rata Akif je kao nastavnik učio djecu plemenitim vrijednostima, dobru i poštovanju, da prije svega budu ljudi. S agresijom na Bosnu i Hercegovinu došla su teška vremena, tako da je Akif zamijenio dnevnik i olovku  puškom i stao u odbranu svoje zemlje. I u teškim vremenima, važno je ostati čovjek, biti plemenit. Akif je uvijek težio tome, i plemenito se borio da svima pokaže da trebaju biti ljudi prije svega, i da moraju braniti, voljeti i poštovati svoje, svoj amanet, svoju Bosnu. Bio je zamjenik komandanta 28. divizije koju je predvodio Naser Orić, i osnivač Prvog srebreničkog bataljona.

Posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan", i također posthumno je dobio čin pukovnika.

Kakav je čovjek bio Atif Uskić govori i to da su Srebreničani ratne 1993. godine, dobrovoljnim prilozima, na Starom Gradu izgradili turbe u čast poginulog Akifa Ustića i njegovih vojnika. Turbe i nišani su svjedoci žrtve za slobodu i dostojanstvo svih čestitih ljudi, ali i da opominje na to da među ljudima ima i destruktivnih stvorenja koja su spremna oduzeti i najveće ovosvjetsko blago - život, i to samo zbog toga što se neko drugačije zove.

Zajedno s Atifom Uskićem, 13. oktobra 1992. godine svoje živote za Bosnu i Hercegovinu su dala 22 Srebreničana.