NOGOMET

MIRNO U NIKOZIJI Džeko i Ibišević na ničijoj zemlji

Uoči večerašnje utakmice u kvalifikacijama za EURO 2016

M. TANOVIĆ

13.10.2015

Ulice gore, bakljade navijača Bosne i Hercegovine, lokalno stanovništvo šokirano žuto-plavom invazijom..., sve su ovo priče koje po šablon pišemo uoči gotovo svakog gostovanja nogometne reprezentacije BiH po Evropi.
 
No, ovoga puta - sušta suprotnost. Uprkos činjenici da naša selekcija se večeras na stadionu GSP u Nikoziji udara pečat na plasman u baraž za Euro 2016, na ulicama Nikozije vlada normalno stanje. Na glavnom gradskom šetalištu moguće je vidjeti samo manje grupice naših navijača, zapravo, turista koji su došli gledati utakmicu.
 
Najveća atrakcija im je granični prelaz usred Nikozije koji dijeli grčki od turskog dijela Kipra, u pograničnom pojasu, ničijoj zemlji u kojoj su još uvijek među polusrušenim zgradama poredani ježevi i bodljikava žica.
 
- Pa ovo je gore nego kod nas. U Bosni makar nema bodljikave žice – prokomentirao je jedan od naših simpatizera u dresovima Edina Džeke i Vedada Ibiševića, koji su preko ograde gledali apokaliptične scene .  
 
Bh. Fanatikosi će, kako stvari stoje, na večerašnjoj utakmici biti malobrojni. Kako su nam rekli u Nogometnom savezu BiH, rezervisali su svega nekoliko desetina ulaznica, tako da brojka naših ljudi među 22.000 fanatičnih Kiprana neće preći 300-400, od kojih će većina biti turista.
 
Ono što je također zanimljivo je da jučer u ranim poslijpodnevnim satima na užarenim ulicama Nikozije nismo primijetili ama baš nijednog navijača u dresu Kipra, no, to ne znači da ih večeras neće biti. Štaviše.  
 
Kada je riječ o reprezentativcima, oni se u miru svoje baze pripremaju za večerašnji meč odluke, u kojem nas pobjeda ili remi vode u baraž.