GLOBUS

Šef Al-Qaede u Siriji ponudio tri miliona za ubistvo Assada

Štititi će ubicu i njegovu porodicu

Fena

13.10.2015

Šef sirijskog ogranka sunitske ekstremističke mreže Al-Qaede je ponudio tri miliona eura za smrt sirijskog predsjednika Bašara al-Assada i dva miliona za šefa libanskih šiita Hezbollah. 

Abu Mohamed el-Džulani je rekao, u video zapisu objavljenom kasno u ponedjeljak, da će platiti "tri miliona bilo kome ko ubije Bašara al-Assada i okonča njegovu historiju". 

- "Koliko će još vremena teći krv muslimana zbog čovjeka koji voli svoju vlast? Koliko vremena još muslimani treba da čekaju da vrate svoja prava? - pitao je šef Front el-Nosre. 

Šef džihadista je precizirao da će dati ovu nagradu čak i ako Assada ubije član njegove porodice i dodao da će el-Nosra štititi ubicu i njegovu porodicu. Abu Mohamed el-Džulani je obećao također "dva miliona eura bilo kome ko ubije (šefa Hezbollaha) Hassana Nasrallaha, čak i ako to bude član njegove porodice ili njegove sekte", aludirajući na šiitske muslimane, navodi Le Point. 

Hezbollah je poslao nekoliko hiljada boraca u Siriju da bi podržali režim Bašara al-Assada na nekoliko frontova rata u kojem je od marta 2011.godine poginulo više od 240.000 ljudi.