GLOBUS

REZULTATI HOLANDSKE ISTRAGE Malezijski avion iznad Ukrajine oboren raketom zemlja-zrak

U Izvještaju se ne navodi koja strana je oborila avion

A.U.

13.10.2015

Malezijski let MH17, koji se prošle godine srušio u istočnoj Ukrajini, oborila je ruska 9M38 Buk zemlja-zrak raketa, navodi se u izvještaju Holandije objavljenom danas.  

Raketa je pogodila prednji lijevi dio aviona što je uzrokovalo odlamanje dijela trupa.

Zapad i Ukrajina krive proruske pobunjenike za ovu nesreću, ali Rusija je insistirala na tome da je raketa ispaljena sa ukrajinske strane.

Holandski Odbor za sigurnost, koji je objavio rezultate istrage, najprije je porodice žrtava obavijestio o njihovim zaključcima.

Odbor je pokazao dijelove aviona koji su donešeni iz Ukrajine, a kazali su da se njihov Izvještaj bavi sa četiri ključne stvari: Šta je uzrokovalo raspad aviona u zraku, zašto je letio iznad područja  na kojem se dešavaju sukobi, zašto su neki rođaci morali čekati četiri dana prije nego su dobili potvrdu o pogiblji bližnjih i koliko su posada i putnici bili svjesni šta se dešava.

Ipak, u Izvještaju se ne navodi koja strana je oborila avion, pošto takve rakete imaju i Ukrajinci i Rusi.

Ruska firma Almaz-Antey, koja se bavi proizvodnjom Buk raketa, prije nekoliko dana objavila je svoje rezultate istraživanja koji navode da su Ukrajinci oborili malezijski avion.

Rusija je u junu stavila veto na nacrt rezolucije u Vijeću sigurnosti UN-a kojom se tražilo uspostavljanje međunarodnog suda koji bi se bavio ovom tragedijom.  

Prije nekoliko mjeseci objavljen je snimak na kojem se vidi kako grupa ljudi, najvjerovatnije proruski pobunjenici, obilaze krhotinu i na ruskom jeziku govore da se radi o civilnom avionu.

U obaranju aviona poginulo je 298 osoba, od čega je najveći broj, njih 196, Holanđana.