BIH

Čestitke reisu-l-uleme Kavazovića povodom Nove 1437. godine

Preseljenje muslimana iz Meke u Medinu 662. godine

Fena

13.10.2015

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, svim muslimanima u Bosni i Hercegovini, Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i bošnjačkoj dijaspori, imamima i uposlenicima Islamske zajednice čestitao je Novu 1437. hidžretsku godinu uz želju da svima bude sretna i berićetna. 

U čestitki se navodi da svaka nova hidžretska godina podsjeća na Hidžru, preseljenje muslimana iz Meke u Medinu 662. godine. 

Reis Kavazović u čestitki podsjeća da je nakon 13 godina poslaničke misije u Meki, Allahov poslanik Muhammed a.s. dobio zapovijed od Allaha dž.š. da svoju misiju islama, mira i pomirenja među ljudima, širi dalje u Medini.

Reis Kavazović ističe da se taj čin putovanja iz Meke u Medinu, taj duhovni prijelaz od mekanske istine do medinske pravde, naziva se Hidžra, koja je jedan od najznačajnijih trenutaka u životu Božijeg Poslanika i povijesti muslimana. 

- Ova poruka ima posebnu važnost i značaj u današnjem muslimanskom svijetu u kojem se prolijeva muslimanska krv, vode ratovi i čini terorizam. Pozivam muslimane Bošnjake Bosne i Hercegovine, regiona i dijaspore i sve muslimane u svijetu da ozbiljno shvate težinu hidžretskog imperativa o bratskom pomirenju i bratskoj solidarnosti, iskoriste duh Hidžre i nastave s izgradnjom povjerenja, solidarnosti i suživota – kaže se u čestitki reisa Kavazovića, javlja MINA. 

Prema takvimu Rijaseta IZBiH, sutra je 1. muharrem 1437. Hidžretske godine.