BIH

JAKARINA KOSA Ekshumirano više od 600 skeletnih ostataka žrtava iz proteklog rata

Donošena tijela stradalih iz masovne grobnice Tomašica

Fena

13.10.2015

Na lokalitetu Jakarina Kosa, na području općine Oštra Luka, ekshumirano je više od 600 skeletnih ostataka žrtava iz proteklog rata. 

Do sada su pronađeni pojedinačni skeletni ostaci. Riječ je o broju kostiju, a ne identiteta. 

- Više informacija o pojedinačnim identitetima bit će tek kada se izvrši DNK analiza - kazala je Feni glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić. 

Ekshumacija žrtava iz rudnika Jakarina Kosa počela je 6. jula ove godine i bit će nastavljena dok se detaljno ne pretraži taj lokalitet.

Nakon što su tijela ubijenih prijedorskih civila prenesena iz primarne masovne grobnice rudnika Tomašica u rudnik Jakarina Kosa, na njih su bačena i eksplozivna sredstva, što je uzrokavalo destrukciju tijela i obrušavanje veće količine zemlje, „s ciljem uništavanja tijela i prikrivanja zločina“. 

Radi se o civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti ubijenim 1992. godine na području općine Prijedor. 

Posmrtni ostaci su nakon ekshumacije prevezeni u Centar za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu, gdje će biti izvršena sudskomedicinska i kriminalističko-tehnička obrada i uzeti koštani uzorci za DNK analizu. Jedan broj koštanih uzoraka je već poslat na DNK analizu i u narednih mjesec dana očekuju se prvi rezultati. 

Ekshumacija na lokalitetu Jakarina Kosa rađena je i 2001. godine, kada su ekshumirana 373 posmrtna ostatka prijedorskih žrtava, od čega je 311 identificirano putem DNK metode. 

Na lokalitetu rudnika Tomašica, na području Prijedora, 2013. godine ekshumirano je 435 posmrtnih ostataka, od toga 275 kompletnih tijela.