VIJESTI

KARAKTERISTIKE JAME BEGIĆ Za otvaranje JP EPBiH izdvojila 2, 7 miliona KM

Veoma važan i istorijski događaj

Az. S.

13.10.2015

Otvaranje nove jame, prve nakon 60 godina bio je veoma važan i istorijski događaj ne za Elektroprivredu BiH i Koncern.

Za otvaranje jame JP EPBiH je izdvojila 2, 7 miliona KM. Slijedila su nova ulaganja u nabavku širokog čela, dampera, buldoždera, mašina za izradu jamskih prostorija i druge rudarske   opreme koja zadovoljava svjetske standarde i obezbjeđuje sve neophodne uslove za početak eksploatacije.

U ove nabavke bilo je planirano da se uloži 45 miliona KM .

Ugalj iz jame "Begići Bištrani" namijenjen za postojeće ali i budući Blok 8 TE "Kakanj".

Otvaranje novog proizvodnog kapaciteta je strateški dugoročan projekat čiji radovi su počeli u junu 2010. godine.

U oktobru 2012. godine počeli su radovi na otvaranju transportnog i ventilacionog niskopa, na 325 metru transportnog niskopa pronađen je ugljeni sloj. Transportni,ventilacioni i vezni niskop imaju ukupnu dužinu 618, 5 metara. Utvrđene rezerve, krovnog ugljenog sloja u novoj jami "Begići-Bištrani" iznose  6,5 miliona tona uglja, a razvojnim planovima je predviđeno da se ovdje godišnje proizvodi 400 hiljada tona uglja.

Istraživanjima koja slijede biće utvrđene rezerve i glavnog ugljenog sloja, a sve sa ciljem snabdijevanja ugljem budućeg Bloka 8 TE "Kakanj".

Prosječni kvalitet uglja koji će se otkopavati na pripremnim radilištima i u novoj jami je 14,6 GJ/toni (gigadžula  po toni).

Ovo je za dvije do tri hiljade gigadžula bolji kvalitet uglja u odnosu na trenutni kvalitet u kakanjskim podzemnim i površinskim kapacitetima.