GLOBUS

OPTUŽBE AMNESTY INTERNATIONALA Vojska sirijskih Kurda čini ratne zločine!

Između ostalih, među dokazima i satelitski snimci

A.U.

13.10.2015

Amnesty International optužio je vojsku sirijskih Kurda (YPG) da su uništavali sela koja zarobem od tzv. Islamske države, prisiljavajući ljude da bježe iz svojih domova, što predstavlja ratni zločin.

Spomenuta organizacija kazala je da su zločini počinjeni jer su stanovnici, navodno, imali simpatije prema IS-u.

„Izveli su nas iz naših domova i počeli su ih palili, a doveli su i buldožere. Uništavali su kuću za kućom dok cijelo selo nije bilo izbrisano“, rekao je jedan od svjedoka.

Satelitski snimci pokazuju uništavanje u Husseiniyi.

U tom mjestu od 225 građevina, vidljivih u junu 2014. godine, godinu dana kasnije stajalo je samo njih 14.

86090349-21348297883-e2ec2a1abb-c

86090347-21781571408-1b17ab8f0e-c

Prva fotografija je iz juna 2014., druga iz istog perioda 2015. godine

U selima južno od Suluka neki grđaani su kazali istraživačima Amnestyja da su ih borci YPG-a optužili da podržavaju IS, te da su im prijetili smrću ukoliko ne napuste svoje domove.

„Rekli su nam da moramo otići ili će oni pozvati Amerikance i reći im da smo mi teroristi, nakon čega će oni poslati avione na nas“, rekao je svjedok.

U još jednom incidentu, borci YPG-a navodno su posuli benzinj po kući i prijetili da će je zapaliti dok su unutra bili ukuićani.  

U Amnestyju kaže da je YPG opravdavao ova zlodjela, kazavši da su bila potrebna kako bi se zaštitili „civili ili vojnici“.

„U borbi protiv IS-a, autonomna administracija gazi preko prava civila koji su uhvaćeni između dvije strane“, rekao je visoki savjeznik u AI-u Lama Fakih.

YPG je dio nove alijanse arapskih i kurdskih grupa nazvane „Demokratske snage Sirije“. Vijest o osnivanju ove alijanse saopćena je sinoć.