BIH

Najezda glodara u Mostaru, građani u strahu od epidemije

Sanitarni inspektori danas počinju ciljanu deratizaciju

Autor:M. HODŽIĆ

13.10.2015

Zbog najezde glodara koje su građani Mostara uočili na ulicama, naročito na potezu od Bulevara do Balinovca, gdje je u toku postavljanje kolektora, te u oko 35 kanalizacijskih ispusta u Neretvu i Radobolju, gradska sanitarna inspekcija naložila je provođenje ciljane deratizacije. Mostarci su u strahu od pojave epidemije jer glodari mogu biti izvor i prenosioci brojnih zaraznih oboljenja.

Trodnevni rad

- Sanitarni inspektori Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara su, na usmeni zahtjev građana, izvršili inspekcijski nadzor te konstatirali da je na tim lokalitetima uočen izmet miševa u velikim količinama. Inspektor je utvrdio da je neophodna hitna deratizacija zbog opasnosti za zdravlje i život ljudi - kazao nam je direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK Eniz Čolaković. 

On je istakao da će, po nalogu gradske inspekcije, inspektori već danas započeti s ciljanom deratizacijom koja bi trebala biti završena za tri dana. 

eniz-colakovic

Čolaković: Inspekcijski nadzor

Nedostatak novca

Međutim, stručnjaci ističu da će time problem biti tek djelimično riješen te ističu da će se pravi efekt postići tek nakon sistemske deratizacije koja u gradu na Neretvi nije provedena od 2008., iako Pravilnik o načinu obavljanja obavezne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije nalaže obavezu njihovog provođenja dva puta godišnje na području cijelog Kantona. Ali, zbog nedostatka novca u budžetskoj kasi, na sistemsku deratizaciju čeka se već devet godina.

3.000 potpisa na peticiju

U organizaciji Udruženja „Vrisak" proteklih dana skoro 3.000 građana Mostara potpisalo je peticiju kojom se od Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK i Vlade HNK traži da osiguraju sredstava u budžetu za sistemsku deratizaciju. Monika Ćubela, portparol Udruženja, istakla je da će u idućim danima pokušati dogovoriti sastanak s nadležnima u Vladi da bi im predali peticiju s potpisima i pokušali iznaći rješenje za ovaj problem.