KOŠARKA

Jusuf Nurkić se vraća za šest sedmica

Naš centar propušta početak NBA sezone

E. J.

13.10.2015

Denver nagetsi aktivirali su opciju u ugovoru prema kojoj imaju pravo Jusufa Nurkića zadržati u svojim redovima sve do kraja sezone 2016./2017.

Potez Nagetsa nije iznenađujući, jer su za, kad je u pitanju NBA, skroman novac (u prve dvije sezone Nurkićev ugovor vrijedan je 3,6 miliona dolara, treća sezona donijet će mu 1,9 miliona), dodatno vezali ugovorom jednog od najboljih mladih centara najjače svjetske košarkaške lige

Izborio petorku

Podsjetimo, 21-godišnji Živiničanin (211 centimetara), iako opterećen povredama i uz limitiranu minutažu, uspio je izboriti status startnog centra u ekipi iz Denvera.

Priznanje za odlične igre stiglo je izborom u drugu idealnu petorku NBA debitanata u prošloj sezoni (prosjek 17,8 minuta, 6,9 poena, 6,2 skoka, 1,1 blokada). Prethodno je bio izabran i na All-star meč najboljih mladih igrača lige, no taj je susret Nurkić preskočio zbog privatnih obaveza.

- Potez Nagetsa je očekivan. Jusufov ugovor, kakav potpisuju igrači izabrani u prvom krugu NBA drafta, vrijedi četiri godine, s tim da su prve dvije fiksne, a preostale dvije spadaju pod opciju kluba. Znajući Jusufov potencijal, evidentno je da će Nagetsi nastojati što duže zadržati Nurkića - rekao nam je Nurkićev menadžer Enes Trnovčević.

trnovcevic-enes-kosarka64

Trnovčević: Očekivan potez Nagetsa  

Inače, Jusuf je još u maju podvrgnut operaciji koljena, zbog koje je pauzirao u finišu prošle sezone.

Veoma motiviran

Nije mogao nastupiti ni za reprezentaciju Bosne i Hercegovine na Evropskom prvenstvu u Francuskoj prošlog mjeseca. Propustit će i predsezonu s Nagetsima, kao i početak novog NBA šampionata (27. oktobar).

- Jusuf je veoma motiviran, jedva čeka povratak na parket, no priroda povrede je takva da ne smije žuriti. Mislim da će pauza potrajati još mjesec i po, približno šest sedmica, prije nego što dobije dozvolu da se priključi ekipi i nastupi u novoj sezoni - rekao je Trnovčević i još jednom zlonamjernim nazvao insinuacije da je Jusuf, maltene, lažirao povredu kako bi propustio EP (Nurkić je, podsjetimo, u svađi s pojedincima iz našeg Košarkaškog saveza).

- Takve besmislice idu na dušu onima koji su ih širili - rekao je Trnovčević.

Budući All-star igrač

Američki sportski portal "FiveThirtyEight's", specijaliziran za NBA statistiku, u svojoj analizi, a na osnovu Jusufove debitantske sezone, navodi da je Nurkić budući All-star igrač!

Među deset igrača čija je statistika na početku NBA karijere bila najsličnija Nurkićevoj, portal je naveo i zvijezde kao što su Šon Kemp (Shawn), Al Džeferson (Jefferson), Derik Fejvors (Derrick Favors)...

Portal je Nurkića rangirao najvišim ocjenama u četiri kategorije (skokovi, blokade, osvojene lopte, defanzivni utjecaj na ekipu) te ustvrdio da je riječ o igraču s vrhunskim fizičkim predispozicijama.