BIH

ŽIVOTNA PRIČA Milan Đurić: Kada su me zvali da igram za BiH, iste sekunde sam prihvatio

Vlaseničanin o kojem bruji naša zemlja

Autor:M. TANOVIĆ

13.10.2015

Život piše najveće drame. Najbolji holivudski režiseri zgrću bogatstvo smišljajući ih, ali teško da mogu napisati ono što život može skrojiti. Recimo, Milan Đurić. Momak iz Vlasenice, rođen u Tuzli, više Italijan nego Bosanac, u samo deset minuta postao je junak Bosne i Hercegovine. 

Jedan gol i jedna asistencija u susretu protiv Velsa pretvorili su ga u prvu medijsku ličnost ovih dana u našoj zemlji. Momak čiji je poziv izazvao mnogo kritika na račun selektora Mehmeda Baždarevića, jer jedva da igra za italijanskog fudbalskog drugoligaša Čezenu, odjednom je postao zvijezda. 

Rođeni Tuzlak

- Junak baš i nisam, ali iskreno, lijepo je čuti kada me tako nazivaju. Uživam u tom osjećaju, uživam da igram za reprezentaciju i uživam kada postižem golove – rekao nam je jučer u razgovoru za “Dnevni avaz” Đurić. 

Milan je rođen 22. maja 1990. godine u Tuzli. No, tamo ga je odvela nevolja. Njegova životna priča, poput mnogih drugih fudbalera u reprezentaciji, ni po čemu nije obična.

- Mi smo, zapravo, iz Vlasenice, ali sam se silom prilika rodio u Tuzli. Bilo je nekih komplikacija pred porođaj, pa smo morali doći tamo. No, svojim rodnim krajem smatram Vlasenicu - kaže Milan.  

Bez dileme 

Na početku teksta napisali smo – više Italijan nego Bosanac. Đurić nije imao ni dvije godine kada se preselio na Apenine.

- Imao sam možda godinu i po. To je već bilo opasno vrijeme, a otac mi je dobio posao u Italiji. Svi smo se preselili, a uskoro sam tamo dobio i brata. Praktično sam čitav život u Italiji, ali nikada se nisam prestao osjećati Bosancem – govori naš reprezentativac.

U Italiji je Milan igrao za nekoliko nižerazrednih klubova dok nije 2007. došao u Čezenu. Mada je mogao birati za koju će reprezentaciju igrati, Đurić se nije puno dvoumio kada je dobio poziv iz Sarajeva. 

- Bivši selektor mlade reprezentacije BiH Vlado Jagodić me pozvao i pitao hoću li igrati za BiH. Bez razmišljanja sam rekao da hoću. To mi je uvijek bila želja i nisam imao nikakvih problema niti dilema. Iste sekunde sam odlučio i nisam zažalio – priča Milan.  

Nismo ni mi. Het-trik koji je 2012. zabio mladoj reprezentaciji Njemačke njegov potencijal stavio je u prvi plan. Poziv u A tim bio je pitanje vremena. 

- Presretan sam što sam ovdje. Biti u reprezentaciji BiH je prelijep osjećaj i nadam se da je gol koji sam postigao Velsu samo prvi u nizu i da će ih biti još mnogo – istakao je Đurić.

Bio sam u šoku

Đurić se prisjetio subotnje večeri i priznao nam da je, kada je postigao gol, bio u šoku.

- Bio je to pozitivan šok, zaista. Trebalo mi je malo vremena da shvatim da sam ga postigao i to u jednoj tako važnoj utakmici. To mi je sigurno najljepši i najvažniji trenutak karijere, ali mi je želja da u budućnosti napravim mnogo više s reprezentacijom BiH – kaže Đurić. 

Pobjeda se slavila i u Vlasenici, Šekovićima...

Milan kaže da su gol i pobjeda nad Velsom odjeknuli i u njegovom rodnom kraju?

- Svi su bili sretni. Utakmicu su gledali svi, i u Italiji i u Vlasenici, Šekovićima..., gdje se slavilo. Sve je to moj kraj – ističe Đurić.