CRNA HRONIKA

Semiru Rastoderu presuda u četvrtak

Završeno suđenje za tešku nesreću u Sarajevu

Autor:Dž. BULBUL

13.10.2015

U Kantonalnom sudu u Sarajevu jučer je iznošenjem završnih riječi Tužilaštva i odbrane završeno suđenje Semiru Rastoderu (25), koji je optužen za izazivanje teške saobraćajne nesreće 1. aprila prošle godine u Nedžarićima, u kojoj je poginula 27-godišnja Hava Šljivić-Dovadžija. Izricanje presude zakazano je za  četvrtak, 15. oktobar.

Tužiteljica Šeila Heljić na početku je navela da je Tužilaštvo u potpunosti dokazalo navode iz optužnice, na koju je podsjetila prisutne u sudnici.

Prekršajna evidencija

- Optuženi je 1. aprila 2014. godine u 21.45 sati upravljao Golfom 6, vlasništvo njegovog brata Seada, Bulevarom Meše Selimovića iz pravca Ilidže u pravcu Otoke, i to brzinom od 103 kilometra na sat na mjestu gdje je dozvoljena brzina kretanja 60 kilometara na sat. Prednjim čeonim dijelom Golfa udario je 27-godišnju Havu, koja je preko obilježenog pješačkog prijelaza na Bulevaru Meše Selimovića prelazila s lijeve na desnu stranu kolovoza na znak crvenog svjetla na semaforu - navedeno je, između ostalog, u optužnici. 

Ona se najviše fokusirala na iskaz vještaka saobraćajne struke Amira Hukovića, koji je ranije ustvrdio da nisu evidentirani tragovi kočenja te da je optuženi mogao izbjeći nesreću da je vozio sporije. Tužiteljica Heljić je, također, rekla da je do nesreće došlo usljed propusta optuženoga koji nije obratio pažnju na pješake te je prekoračio brzinu. S druge strane, navela je i to da je nastradala prešla na crveno svjetlo.

Nezakonit nalaz

Svoju završnu riječ je podvukla izvodom iz prekršajne evidencije prema kojoj je optuženi 50 puta evidentiran zbog prekršaja u saobraćaju. U skladu s tim zatražila je da se Rastoderu izrekne sigurnosna mjera zabrane upravljanja prijevoznim sredstvima svih vrsta te da se proglasi krivim i kazni u skladu sa zakonom.

Branilac Kadrija Kolić u svojoj završnoj riječi naglasio je da je Tužilaštvo sve vrijeme potenciralo obaveze vozača, a nikako obaveze pješakinje, koja je, prema odbrani, imala odlučujući doprinos u nastanku nesreće.

- Učesnici su dužni da postupaju prema svjetlosnoj signalizaciji. Nastradala je donijela iznenadnu odluku i naglo je prešla pješački prijelaz na crveno svjetlo. Hvala Bogu pa postoje sigurnosne kamere. Moj branjenik nije bio pijan niti drogiran - rekao je Kolić.

Za vještaka optužbe Amira Hukovića je rekao da je izmišljao činjenice te da je dao nalaz koji će zadovoljiti javnost u odnosu na vještaka odbrane Ševala Kovačevića, koji je bio objektivan. Osvrnuo se i na nalaz vještaka Zlatana Čurčića, koji je okarakterizirao kao nezakonit. 

- Pješakinja je imala odlučujući doprinos, dok je optuženi bio u stanju nesvjesnog nehata. Tužilaštvo je podleglo pritiscima javnosti. Bezbroj je neistina izneseno. Optuženi je pozvao policiji i Hitnu. Pokušavao je pomoći te je pokušao dati podršku koju porodica nastradale ni dan-danas nije prihvatila - obrazložio je Kolić.

Na kraju je naveo da je njegov branjenik posljednji put prekršaj u saobraćaju napravio u oktobru 2012. godine te je zatražio da se oslobodi optužbe.

Optuženi izrazio žaljenje

Optuženi Rastoder se kratko obratio Sudskom vijeću. 

- Još jednom želim da kažem da mi je žao - poručio je Rastoder na kraju.