SARAJEVO

"Opozicioni" DF masovno grabi fotelje u KS

Šta se krije iza vala konkursa i javnih poziva

A. NALO

13.10.2015

Iako na sva zvona svoju stranku žele predstaviti kao opozicionu, ministri DF-a u Vladi KS, uz pomoć pojedinaca iz SDA, posljednjih dana masovno raspisuju konkurse i javne pozive za imenovanja svojih kadrova u kantonalnim institucijama. Rukovodeći kadrovi iz stranke Željka Komšića, pod krinkom opozicionara, nakon što je postalo izvjesno da će morati napustiti vlast i u KS, navrat-nanos imenuju članove upravnih i nadzornih odbora, direktore u javnim i komunalnim preduzećima, školama, zdravstvenim ustanovama... Kako otkrivaju „Avazovi“ izvori, ovim uhljebljivanjem kadrova Komšićeva stranka želi stvoriti pozicije za blokadu eventualne buduće parlamentarne većine.

Pometeni direktori 

Tako je samo na posljednjoj sjednici Vlade DF-ov ministar kulture i sporta Samer Rešidat, uz saglasnost još nekih ministara iz SDA i svojih stranačkih kolega, “pomeo” direktore nekoliko kulturnih institucija. Dužnosti su razriješili direktora MESS-a Edina Mustafića, a u njegovu fotelju postavili Lejlu Hasanbegović. 

Tu se smjene nepodobnih ne završavaju. Smijenjeni su i direktorica JU Muzej Sarajeva Amra Madžarević, zatim direktor Kamernog teatra 55 Dragan Jovičić te direktor Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Munib Buljina. Dužnosti su razriješeni i svi članovi UO ovih institucija, a imenovani vršioci dužnosti. 

Nešto ranije Vlada je na prijedlog ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Karoline Karačić, također kadra DF-a, dala saglasnost Upravnom odboru Doma za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba da Sanitu Alagić imenuje za direktoricu. Također, Vlada je na prijedlog ministrice zdravstva Emire Tanović-Mikulec (DF) imenovala i dva člana Upravnog odbora Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, a nedavno je imenovan i direktor Centra za socijalni rad KS Adnan Podžo (DF).

Kao na traci smjenjivani su i članovi upravnih i nadzornih odbora u JU Pozorište mladih, zatim u Centru za kulturu KS, JU “Biblioteka Sarajeva”, MESS-u, Narodnom pozorištu, Sarajevskoj filharmoniji... 

Sedam ustanova

Prekonoćne smjene nisu zaobišle ni zdravstvene ustanove. Tako je Vlada, a na prijedlog DF-ove ministrice Tanović-Mikulec, razriješila predsjednike i članove upravnih odbora u Zavodu za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS, Zavodu za medicinu rada KS, Zavodu za javno zdravstvo KS, Zavodu za sportsku medicinu KS, Zavodu za zaštitu zdravlja studenata, Zavodu za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a KS i Psihijatrijskoj bolnici KS te imenovala v. d. predsjednika i članova upravnih odbora u tim ustanovama.

U ovih sedam ustanova, kao i u JU „Apoteke Sarajevo“, razriješeni su predsjednici i članovi nadzornih odbora te su imenovani v. d. predsjednika i članova. 

Smjene u preduzećima 

Kako trenutno stvari stoje, smjene neće zaobići ni upravljačke strukture u kantonalnim javnim preduzećima. Naime, u toku je javni oglas za imenovanje na pozicije predsjednika i članova skupština kantonalnih preduzeća. Već su najavljene smjene direktora preduzeća u oblasti komunalne privrede.  

To je za njih izborni plijen 

Dževad Rađo, poslanik Saveza za bolju budućnost BiH u Skupštini KS, smatra da na ovaj način DF, ali i pojedinci iz SDA žele uhljebiti svoje glasače, poslušnike, rodbinu...

- Činjenica je da u posljednje vrijeme na sve načine ubrzavaju te procese. Zbog novih političkih dešavanja svjesno se bave samo kadrovskim križaljkama, odnosno imenovanjima poslušnih, i na taj način zauzimaju značajne poluge. Oni te funkcije vide kao izborni plijen i tako se i ponašaju - rekao je Rađo.