BIH

ANKARA Sve je ličilo na Markale

Tugom obavijen grad nakon terorističkog udara

K. KEŠMER

13.10.2015

Višemilionska prijestolnica Turske već treći dan je okovana tišinom i tugom za, prema dosadašnjim zvaničnim podacima, 97 ubijenih u stravičnom bombaškom napadu na glavnoj željezničkoj stanici u Ankari. Iako je u ovom gradu tišina nemoguća s obzirom na oko 4,5 miliona stanovnika i haotičan saobraćaj, u restoranima i kafanama nema muzike, a na ulici se govori tiše. 

Napad, koji se smatra terorističkim, najveći je u Turskoj i uzdrmao je sigurnosnu situaciju u ovoj geopolitički najvažnijoj državi na razmeđu Azije i Evrope. 

Izgubljene duše

Reporter „Dnevnog avaza“ jučer je boravio u glavnom gradu Turske. Iako je bio drugi dan od napada, saobraćaj na željezničkoj stanici već je normaliziran, ali i dalje se vide ožiljci napada koji je odnio ogroman broj života, a kod 200 povrijeđenih ostavio traume koje nikada neće zaboraviti.

turska-komadi-tijela

Stravične scene: Komadi tijela ubijenih još nisu uklonjeni iz parka

Na mjestu gdje se prvi bombaš samoubica raznio jasno se vide udubljenja na asfaltu od gelera, stakla na zgradi su polomljena. Uz tihi plač i jecaje, rodbina i prijatelji žrtava prilaze na mjesto događaja i ostavljaju slike svojih najmilijih uz crveni karanfil, koji je, kako nam je kazao jedan od očevidaca nemilog događaja, Mevlut Tobuz, postao simbol izgubljenih duša.

Priča nam da je tog dana krenuo na okupljanje koje su organizirale ljevičarske nevladine organizacije, a na kojem je vladi trebalo poslati poruku mira, a ne rata protiv Kurda.

- Umjesto toga, dobili smo krvavi trg. Bilo je užasno. Nisam odmah ni shvatio šta se dogodilo, hvala Allahu pa sam bio udaljen od svega. Nekoliko sekundi ili minuta bila je tišina, a onda su krenuli vrisci i plač. Sve je bilo krvavo - kaže Tobuz.

Koliko je eksplozija bila stravična, svjedoče komadi mesa i kostiju poginulih i povrijeđenih koji se još mogu naći u parku ispred željezničke stanice. 

- Ako ste iz Bosne, onda znate kako je to izgledalo. Kao vaša pijaca kada su granatom ubijeni nevini ljudi u ratu - kazao nam je Hasan Gulner, stariji gospodin čiji je prijatelj povrijeđen, aludirajući na masakr na sarajevskim Markalama.

gulner

Gulner: Stradali su nevini

Odgovornost za ovaj napad, koji je najveći u postkemalističkoj Turskoj, još niko nije preuzeo, što, barem kako se čini, uveliko koriste i vlasti i opozicija za skupljanje političkih poena uoči izbora u novembru. Iako se pretpostavlja da je mala vjerovatnoća za nove napade, građane Ankare strah još prati.

- Naravno da nas prati strah. Ko je očekivao da će se na skupu mira ovakvo nešto dogoditi - dodao je Tobuz.

Odgovornost vlasti

Upravo zbog toga već drugi dan se održavaju protestna okupljanja građana koji traže ostavke ministara unutrašnjih poslova i pravde Turske, jer njih smatraju odgovornim za lošu organizaciju i osiguranje skupa. I tokom jučerašnjih protesta okupilo se nekoliko hiljada građana koji su glasno prozivali predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan). U protestima su učestvovali i mladi i stari, i doktori medicine i nezaposleni, i svi su tražili isto - odgovornost vlasti.

Protestna šetnja kreće od Bulevara Kemala Ataturka sve do željezničke stanice gdje se uz tišinu polažu crveni karanfili. 

turska-protesti

Ankara: Protesti protiv Vklade održani i jučer

Bombaši bili supružnici?

Prema nezvaničnm informacijama koje su se pojavile tokom jučerašnjeg dana, bombaši su, najvjerovatnije, bili stariji bračni par. Navodno se prvo bombom raznio muž pa supruga. Također, prema istim informacijama, bombaš samoubica brat je teroriste koji se prije nekoliko mjeseci raznio u Istanbulu. Navodno su u toku DNK analize koje bi to trebale potvrditi.

Reis Kavazović uputio telegram saučešća

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein ef. Kavazović uputio je telegram saučešća predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoanu, premijeru Ahmetu Davutoluu (Davutoglu) te predsjedniku Uprave vjerskih poslova Turske Mehmetu Gormezu zbog ubistva više od 90 turskih građana u napadu u Ankari.

Reisu-l-ulema je izrazio "duboku tugu i saosjećanje s turskim narodom zbog gubitka nevinih života u divljačkom aktu terorizma u Ankari, ali i svim drugim terorističkim akcijama posljednjih nekoliko mjeseci". 

- Upućujemo dovu Svevišnjem da se ovakvi i slični akti ne ponove, molimo Boga da vam bude na pomoći, da stradalima da rahmet, njihovim porodicama sabur, a ranjenima želimo brz oporavak - navodi se u telegramu.