NOGOMET

BIVŠI KAPITEN ZMAJEVA Emir Spahić novi rekorder po broju nastupa u bh. državnom timu

Prestigao Zvjezdana Misimovića

Autor:A. Vr.

13.10.2015

 

Bivši kapiten naše reprezentacije i trenutni igrač HSV-a Emir Spahić, novi je rekorder po broju nastupa u dresu reprezentacije BiH.

Naime, rođeni Dubrovčanin je u susretu sa Velsom u Zenici 84. put nastupao u državnom dresu te tako srušio rekord Zvjezdana Misimovića.

Popularni Miske je u reprezentativnom dresu nastupao 83 puta te je baš kao i Emir Spahić sa reprezentacijom učestvovao na Svjetskom prvenstvu prošle godine.

Podsjetimo, Emir Spahić je za Zmajeve debitovao je 7. juna 2003. godine protiv reprezentacije Rumunije uCraiovi[4], kada je ušao sa klupe. Svoj prvi gol za reprezentaciju postigao je u prijeteljskoj utakmici protiv reprezentacije Japana 28. februara 2006. godine na stadionu Signal Iduna Park u Dortmundu, Njemačka. 

Nakon Svjetskog prvenstvu u Brazilu Spahić se oprostio od reprezentacije. Emir Spahić se oprostio od reprezentativne karijere 7. augusta 2014. godine ali se brzo nakon toga i vratio u reprezentaciju.

Klupska karijera

Na klupskom nivou, Spahić je igrao za NK Čelik iz Zenice, odakle je prešao u GOŠK Dubrovnik. Nakon toga prelazi u NK Zagreb u kojem je proveo 3 godine. 2004. godine prelazi u ruski klub FC Shinnik koji se tada takmičio u ruskojPremijer ligi.

Nakon samo jedne sezone provede u Shinniku, prelazi u Torpedo Moskvu. 2006. godine prelazi u FC Lokomotiv Moskvu gdje je odličnim igrama privukao pažnju velikih evropskih klubova na sebe. 2009. godine prelazi u francuski Montpellier nakon tri godine provedene u Lokomotivi.

U svom debiju za Montpellier protiv PSG-a postigao je gol glavom u 94. minuti za konačnih 1-1, čime je odmah osvojio simpatije domaćih navijača.

U augustu 2010. godine Spahić je sa Arsen Wengerom dogovorio transfer u Arsenal F.C., međutim velika odšteta od 25 miliona eura koju su tražili iz uprave Montpelliera spriječila je realizaciju transfera. U ljeto 2011. godine potpisao je trogodišnji ugovor sa španskom Sevillom. U junu 2013. je potpisao dvogodišnji ugovor za njemački Bayer 04 Leverkusen.

Dana 8. aprila 2015. Emir je nakon utakmice protiv Bayerna iz Minhena u DBF kupu se povrijedio. Nakon toga 12. aprila 2015. Emir zbog nesuglasica sa upravom kluba raskida ugovor, te je potpisao ugovor s HSV-om.