GLOBUS

Amerikanci dostavili 50 tona oružja pobunjenicima u Siriji

Politički proces okončanja sukoba u drugom planu

Fena

13.10.2015

SAD je ove sedmice dostavio oko 50 tona oružja i municije pobunjeničkim grupama na sjeveru Sirije, javlja CNN. Američka vojska je oružje na paletama bacila iz aviona na teritoriju kojeg kontroliraju pobunjeničke grupe, a sve palete završile su u rukama saveznika SAD-a.

Ova vijest dolazi samo nekoliko dana nakon što je američkim nastojanjima u Siriji zadan velik udarac. Naime, prošle sedmice je suspendiran pola milijarde dolara vrijedan program obučavanja sirijskih pobunjenika za borbu protiv ISIS-a nakon što je istrenirano samo nekoliko desetaka ljudi.

Program je bio složen, a sadržavao je i brojne testove koji su za cilj imali ustanoviti jesu li kandidati dovoljno posvećeni borbi protiv ISIS-a i Asadovog režima te je kompliciranost cijelog procesa sasvim sigurno jedan od razloga zašto je cijeli plan propao. 

Sirijska vojska uz ključnu podršku ruskog zrakoplovstva napredovala je na nekoliko frontova u ponedjeljak uz cijenu žestokih sukoba s islamističkim pobunjenicima, dok EU osuđuje rusku pomoć režimu Bašara al-Asada. 

U tom složenom sukobu zbog brojnih aktera, Rusi podržavaju Asada nazivajući sve one koji mu se protive na terenu "teroristima", dok Amerikanci i Evropljani insistiraju na odlasku Asada, podržavaju pobunjeničke grupe koje nazivaju "umjerenima" i posebno žele pobjedu nad IS-om.

Insistirajući na političkom procesu okončanja sukoba koji i dalje traje, izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura otputovao je u ponedjeljak u Moskvu a potom u Washington. "Jasno je da je ruska vojna intervencija unijela novu dinamiku", rekao je on.

Trinaestog dana intervencije u Siriji, rusko zrakoplovstvo bombardiralo je bez prestanka, kao podrška kontraofenzivi režima, položaje islamističkih pobunjenika povezanih s Frontom al-Nusra (sirijskim ogrankom Al-Kaide).

Na tlu su vojska i njezini saveznici pokušavali vratiti područja izgubljena u centralnom, zapadnom i sjevernom dijelu zemlje u ratu koji traje više od četiri godine. 

Nakon četiri godine rata i oko 250.000 mrtvih situacija u Siriji svakim se danom dodatno komplicira, a pogotovo otkad su se posljednjih sedmica na suprotnim stranama našli SAD i Rusija. Novo američko naoružavanje pobunjenika koje će svoje oružje upotrebljavati protiv ruskih saveznika, a možda i protiv samih Rusa, sasvim sigurno dodatno komplicira situaciju.