GLOBUS

Parlament potvrdio Sporazum o nuklearnom programu

Međunarodni inspektori imaju ograničen pristup vojnim lokacijama

Srna

13.10.2015

Iranski parlament usvojio je danas prijedlog zakona o primjeni sporazuma sa svjetskim silama o iranskom nuklearnom programu, ali je insistirao da međunarodni inspektori imaju ograničen pristup vojnim lokacijama, prenijela je državna agencija IRNA.

"Prijedlog zakona o primjeni sporazuma usvojen je danas na javnoj sjednici sa 161 glasom `za`, 59 `protiv` i 13 uzdržanih", navodi IRNA.

Teheran i šest svjetskih sila u julu su sklopili sporazum o ograničavanju nuklearnog programa Islamske Republike u zamjenu za postepeno ukidanje sankcija koje je međunarodna zajednica uvela protiv ove zemlje.

Savjet sigurnosti UN-a usvojio je ranije rezoluciju kojom se iranski nuklearni program ograničava u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Rezolucijom je omogućeno ponovno uvođenje kaznenih mjera ukoliko Iran prekrši sporazum u narednih deset godina. Ako Teheran bude poštovao sve odredbe sporazuma, sankcije će biti potpuno ukinute za deset godina.

Zapad je dugo sumnjao da iranski atomski program ima za cilj pravljenje nuklearne bombe, što je Teheran negirao, tvrdeći da je njegov program mirovne prirode.