NOGOMET

BITKA ZA BARAŽ Bez kalkulacija, po pobjedu!

KVALIFIKACIJE Reprezentacija BiH večeras (20.45) u Nikoziji lovi baraž za Euro 2016.

M. TANOVIĆ

13.10.2015

Baraž ili sunovrat? Jedno od to dvoje nogometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine čeka u posljednjem kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj, u kojem ćemo se večeras u Nikoziji, s početkom u 20.45 sati po našem vremenu, boriti protiv Kipra i 22.000 njegovih fanatičnih navijača. 

Nema sumnje, stadion GSP u Nikoziji večeras će proključati u fanatičnom iščekivanju prvog plasmana kiparske ekipe u baraž, no takav epilog iz naše perspektive je jednostavno nezamisliv.

nikozija-trening-12

Sa sinoćnjeg treninga: Baždarević najavio da neće kalkulirati (Foto. M. Tanović)

Ne žele remi

Pobjeda nad Velsom u subotu navečer i poraz Izraela vratili su nas iz mrtvih i širom nam otvorili vrata baraža. Nakon svega, ispustiti ovakvu priliku bilo bi ravno nokautu. 

Svjestan toga, naš selektor Mehmed Baždarević nema namjeru kalkulirati i ići na bod, koji bi po svakoj logici bio dovoljan za baraž. 

- Nećemo kalkulirati i idemo na pobjedu – kazao je Meša na jučerašnjoj zvaničnoj pres-konferenciji pred utakmicu na stadionu GSP, nakon čega je dodao: 

- U prvoj utakmici izgubili smo od ekipe koja igra dobar fudbal. Zato svi znamo da će večeras biti teško. No, neće biti igre na bod. Idemo po pobjedu i učinit ćemo sve da odemo u baraž – rekao je naš strateg. 

Baždarević i njegovi saradnici neće moći računati na Edina Cocalića, koji se jučer zbog povrede vratio kući, ali veliko ohrabrenje predstavlja informacija da će Edin Džeko vjerovatno biti spreman za meč, ako ne da počne, onda da uđe s klupe.

tabela-grupa-b

Tabela Grupe B (Foto: Screenshot)

Ljekari se pitaju

Naš reprezentativni kapiten na Kipru je trenirao s ostalim igračima i jučer je u našem taboru vladao optimizam zbog njegove spremnosti da zaigra. No, Baždarević nije mogao (ili želio) otkriti hoće li dobiti šansu od početka.

- Još nismo donijeli definitivnu odluku. No, veoma je važno da je trenirao dobro. Postoje velike šanse da igra, a koliko vremena, odlučit ćemo s medicinskim timom – kaže Baždarević.  

Novinare je zanimalo hoće li biti promjena u timu u odnosu na susret s Velsom, no Meša je kazao da će to zavisiti od stanja igrača. Međutim, može se očekivati da se selektor osloni na iste snage, kojima bi eventualno dodao Džeku. Sigurno, dovoljno za pobjedu koju BiH s nestrpljenjem čeka! 

Četvorica u opasnosti

Četiri naša reprezentativca pod rizikom su suspenzija koje bi, u slučaju da izborimo baraž, značajno oslabile našu ekipu u prvom susretu doigravanja. 

Radi se o Edinu Džeki, Emiru Spahiću, Toniju Šunjiću i Anelu Hadžiću, koji večeras moraju paziti da ne dobiju žute kartone.

Begović: Neće biti dosadno 

Asmir Begović, koji će u slučaju da Edin Džeko ne bude mogao igrati, nositi kapitensku traku kao i u susretu s Velsom, izjavio je da je ekipa spremna za pohod na pobjedu. 

- Atmosfera je nakon subotnje pobjede odlična. Čeka nas vrlo teška, ali i sigurno dobra utakmica, kakve fudbaleri jedva čekaju. Uvijek je bolje kada je tako i kada nije dosadno. Radujem se što će atmosfera biti dobra i nadam se pobjedi - kazao je Begović.