BIH

Direktor zeničkog zatvora u potpunosti pobija Čamparu: Veljančić nikada nije bio ugrožen!

UZNEMIRENA JAVNOST Državni tužilac uhvaćen u novoj laži

Istraživački tim

13.10.2015

Nova afera vezana uz slučaj osuđenog kriminalca Anđelka Veljančića, u kojoj glavnu ulogu ponovo vodi tužilac Dubravko Čampara, dobiva novu dimenziju.

Iako odluka Komisije Ministarstva pravde FBiH za uvjetni otpust o zahtjevu da se Veljančiću odobri uvjetni otpust i time ga se časti neizdržavanjem zatvorske kazne od nekoliko godina još nije poznata, razotkrivene su nove činjenice. A one u potpunosti pobijaju Čamparine tvrdnje.

Javno svjedočio

Prva je da Veljančić u KPZ-u Zenica nije uopće životno ugrožen niti je u opasnosti, kako to tužilac navodi u mišljenju Tužilaštva BiH u kojem podržava „hitan“ uvjetni otpust kriminalcu osuđenom na deset godina zatvora zbog oružane pljačke 2,2 miliona eura Privredne banke Sarajevo i još godinu robije zbog prijetnji sutkinji Kantonalnog suda Sarajevo Adisi Zahiragić.

kpz

Foto: Arhiva (KPZ Zenica: Nikada nisu imali problema sa sigurnošću pljačkaša i ubice koji je osuđen i zbog prijetnji sutkinji Zahiragić)

- Imenovani u toku izdržavanja kazne trpi ogroman pritisak od strane drugih osuđenih lica u kaznenopopravnim ustanovama u kojima je trenutno smješten, te je izložen stalnim prijetnjama po svoj život i izvrgnut je svakodnevnim verbalnim napadima i omalovažavanjima – kaže se u Čamparinom dopisu.

Hidajet Jabandžić, direktor KPZ-a Zenica, pobija ove lažne navode, kao i mišljenje SIPA-e (u kojem oni također stoje), koje je Čampara očito isposlovao zahvaljujući svom čovjeku u toj agenciji, inspektoru Vahidinu Šahinpašiću.

sahinpasic

Foto: Arhiva (Šahinpašić: Čamparin čovjek u SIPA-i)

Jabandžić nam je, naime, jučer kazao da se Veljančić nikada nije žalio, niti je bio u opasnosti!

 - Osuđenik Anđelko Veljančić nikada prema Upravi KPZ-a Zenica nije upućivao žalbe vezane uz odnos drugih osuđenika prema njemu. Nije bilo fizičkih i verbalnih napada na njega. S njim nismo imali većih problema – kategoričan je direktor zeničkog zatvora Jabandžić.

Također, poznati advokati reagirali su jučer na Čamparinu tvrdnju da je okorjeli kriminalac Veljančić zaštićeni svjedok. U dopisu Federalnom ministarstvu pravde tužilac je naveo da se „Veljančić Anđelko po prijedlogu Tužilaštva BiH već duži period nalazi u programu zaštite svjedoka Državne agencije za istrage i zaštitu“.

veljancic

Foto: Arhiva (Veljančić: Kriminalac bi na slobodu)

Čak ističe da je „identitet navedenog zaštićenog svjedoka od strane optuženih i njihovih branilaca objavljen u sredstvima javnog informisanja“, što je suludo, jer su i novinari na javnom suđenju pratili Veljančićevo svjedočenje, koje je u potpunosti bilo transparentno. 

Istina je, dakle, sasvim drugačija. Potvrdila je to i advokatica Vasvija Vidović, koja zastupa Bojana Cvijana u predmetu „Lutka“, a na koji, zapravo, u dopisu Čampara i misli, tražeći pogodnosti za Veljančića kao „kredibilnog svjedoka“.

vasvija-vidovic23

Foto: Arhiva (Vidović: Već ukazala na falsificiranje)

- Iznenađena sam, jer Tužilaštvo nikada nije predlagalo mjere zaštite za Veljančića, a Sud ih nikada nije ni donio. Nikada nisam dobila bilo kakav iskaz sa pseudonimom što bi pokazalo da je u ranijoj fazi istrage taj svjedok bio zaštićen. Veljančić je odmah nakon hapšenja grupe davao izjave medijima, pričajući im detalje vezane uz optužbe i nikada nije krio činjenicu da će svjedočiti. Mene ne iznenađuje da je tužilac, praktično, izmislio da je Veljančić bio zaštićeni svjedok kako bi izdejstvovao pogodnosti za njega, jer sam i ranije glavnom tužiocu Tužilaštva BiH i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću ukazivala na falsificiranje transkripata u ovom krivičnom predmetu – rekla nam je advokatica Vasvija Vidović.

Čampara je upravo Veljačićevu „ugroženost“ u zatvoru i „zaštitu“ naveo kao razlog zašto smatra osnovanim njegovo puštanje na uvjetni otpust, a ispostavilo se da je, praktično, slagao instance države, falsificirao dokument i fabricirao podatke! 

Kršenje zakona

Uz to, na dokumentu koji obiluje lažima zloupotrijebio je pečat Tužilaštva BiH, za šta ugledni pravnici cijene da je u pitanju brutalno kršenje zakona te i razlog za ozbiljnu istragu disciplinskog tužioca Arbena Murtezića.

Podsjećamo, uz sve navedeno, Komisija Federalnog ministarstva za uvjetni otpust, od koje Čampara traži da HITNO nezasluženo oslobodi Veljančića, nije ni znala da je osuđenik već 2013. dobio imunitet te nije procesuiran za ubistvo Borisa Govedarice i u odvojenom slučaju za pucanje u Đorđa Ždralu, čime je, zapravo, već oslobođen od dvadesetak godina robije, koliko bi mu pripalo da mu se sudilo za ova djela. Odluku o davanju imuniteta broj: T20 KT 0002564 12 od 21. avgusta 2013. godine, donio je i potpisao Goran Salihović, glavni tužilac Tužilaštva BiH. 

faksimil

Foto: Avaz (Faksimil mišljenja s Čamparinim potpisom: Lažni navodi s pečatom Tužilaštva BiH)

Uz to, ovo je treći put da se Čampara zauzima za „svjedoka“ Veljančića, a svaki prethodni pokušaj pratili su uporni pritisci na članove Komisije, u vidu privođenja i optužbi za tobožnju zloupotrebu položaja.

Advokatica Savić: Veljančić u optužnici naveden kao javni svjedok

Advokatica Tatjana Savić, braniteljica Davora Eleza, potvrdila je za „Avaz“ kako nije tačno da Veljančić ima zaštitu.

tatjana-savic

Foto: Arhiva (Savić: Javno svjedočenje)

- Anđelko Veljančić nije zaštićeni svjedok. On je u optužnici naveden kao javni svjedok. Uostalom, svjedočio je i na javnoj sjednici u Sudu BiH. U optužnici su navedena samo dva zaštićena svjedoka koja imaju pseudonime L1 i L2. Pa da je on zaštićeni svjedok, mi bismo svi odgovarali za otkrivanje njegovog identiteta. Ali, nije. On je svjedok kojem je glavni tužilac dao imunitet. Priznao je krivična djela, obećano mu je da neće biti krivično gonjen, da bi zauzvrat svjedočio protiv ostalih. Ni u odluci o imunitetu ne stoji da je on tražio neke posebne mjere zaštite – pojasnila je „Avazu“ advokatica Savić.

Pojedini svjedoci u predmetu „Lutka“ tražili su mjere zaštite i Sud im je udovoljio, naprimjer da im se u medijima ne objavljuje ime i prezime te da se ne objavljuje njihova fotografija.

- Pripadnici SIPA-e Veljančića su u sudnicu uvodili s kapom fantomkom na glavi. To je stvar službe koja je uvodila Veljančića u sudnicu, takve stvari Zakon o krivičnom postupku nje poznaje - govori Savić.