CRNA HRONIKA

Mirza Hatić negirao da je iznudio 150.000 KM

U Općinskom sudu u Sarajevu

Am.K.

12.10.2015

U Općinskom sudu u u Sarajevu danas je održano ročište za izjašnjenje o krivici na kojemu je Mirza Hatić negorao da je kriv za iznudu 150.000 KM koju mu optužnicom na teret stavlja Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu. Krivicu su negirali i Lejla Hatić, Kemal Trle, Nihad Škoro, Mirela Hatić i Vanesa Cigić.

Optuženi Hilmija Garibović nije se pojavio na današnjem ročištu zbog zdravstvenih problema pa će tako za njegovo izjašnjenje biti zakazano posebno ročište.

Hatić i ostali uhapšeni su 5. maja ove godine po naredbi sarajevskog Tužilaštva. Supružnici Hatić, Garibović, Trle i Škoro optuženi su za reketiranje Mirze Dadića, zastupnika austrijske kompanije Swietelsky i poslovnog partnera bivšeg direktora Željeznica Federacije BiH Narcisa Džumhura, inače Lejlinog oca a Mirzinog punca.

Zajedno sa njima, optužene su i dvije djevojke – Mirzina sestra Mirela Hatić i Vanessa Cigić, kojima se na teret stavlja krađa odjevnih predmeta.

Prema navodima iz optužnice, Lejla Hatić je prije dvije godine prva pozvala starog znanca Mirzu Dadića i predložila mu sastanak, kako bi razgovarali u svezi s poslom koji je ranije obećao njezinom pokojnom suprugu Rijadu Velagiću.

– Susret su dogovorili u restoranu Inat kuća, gdje su Dadića dočekali Lejla Hatić i Hilmija Garibović.

Garibović je Dadiću rekao da će ga ubiti, da će organizovati ljude da ga zbodu nožem ili da ga zviznu, ako ne zaposli Lejlu Hatić. Mirza Dadić je u strahu pristao i rekao da će im pomoći, ali kada on dobije posao, navodi se u optužnici.

Tužilaštvo tvrdi da je Lejla nastavila zvati Mirzu Dadića, a onda ga je u jesen 2014. povezala s novim suprugom Mirzom Hatićem. Mirza Hatić i Mirza Dadić su se upoznali u restoranu Narcisa Džumhura, prvi put su razgovarali o Lejlinom zaposlenju, da bi nekoliko dana kasnije došlo do novog, nimalo ugodnog susreta.

Nakon što je Dadić obavijestio Garibovića da njegova firma nije pobijedila na tenderu, uslijedio je Hatićev poziv da se ponovno sastanu u jednom ugostiteljskom objektu.

– Mirza Hatić je izvadio pištolj koji je repetirao, uperio u Mirzu Dadića i rekao da će ga ubiti. Garibović je pokušao smiriti Hatića, da bi on rekao Dadiću kako neće ubiti njega, nego njegovu kćerku. Dadić je u strahu za svoj i kćerkin život ponudio Hatiću 50.000 KM, na šta je Hatić rekao:

“Šta ti misliš, da sam ja niko i ništa?! Dat ćeš 50.000 eura meni i 50.000 eura Hilmiji i naštimat ćeš nam po 250.000 eura posla", kazao je, navodi se u optužnici, tada Hatić.

Tužilaštv Hatića i Garibovića tereti i da su natjerali Dadića da zajedno, istu večer, otputuju u Austriju, budući da poduzetnik nije imao dovoljno novca u BiH. Dadić je svjedočio da su se njegovim automobilom odvezli u Beč, da je sutradan sa računa u banci podigao sto hiljada eura i pare predao Hatiću i Gariboviću.

Nakon što su Hatić i Garibović novac podijelili – svaki je za sebe uzeo po 50.000 eura, sva trojica su se vratili u Sarajevu, ali tu iznudama nije bio kraj.