VIJESTI

VUČIĆ: Desetine ljudi u mojoj porodici stradalo je od ustaške ruke

Srbijanski premijer reagirao na pisanje medija

(N. K.)

12.10.2015

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić poručio je danas da se ubijeni od ustaške ruke u njegovoj porodici broje desetinama, te da su i u posljednjem ratu sve kuće Vučića, kao jedne od najuglednijih srpskih porodica, srušene i spaljene.

Saopćenjem za javnost Ured srbijanske vlade za saradnju s medijima oglasio se reagirajući na tekst zagrebačkog Jutarnjeg lista u kojem je navedeno kako niko od rodbine premijera Srbije nije stradao od ustaša, te da on iskrivljuje istinu o stradanju svojih predaka u Čipuljiću kod Bugojna.

Vučić je istaknuo da je već navikao da i on i njegov posao trpi brojne neistine.

- Ali, nikada nisam pomislio da će bilo kome na kugli zemaljskoj pasti na pamet da, kao oružje u borbi protiv država ili lidera drugih država, koristi najbrutalnije laži i napade na nečije porodice", naveo je Vučić i dodao da je "hrvatski provladin dnevnik to valjda učinio uslijed političkih poraza koji su doživjeli poslije napada na Srbiju - prenio je Tanjug.

- Objavili su tekst u kome se rugaju ubijenim članovima porodice Vučić, govoreći kako ih ustaše, ustvari, nisu pobile - naveo je Vučić, dodavši kako se osjeća dužnim reagirati.

- Oca moga oca, Anđelka, jednog od najbogatijih srpskih domaćina u selu Čipuljić, ustaše su odvele u prvoj grupi i nedugo zatim likvidirale. Moj otac ga nikada nije ni video, jer se rodio nakon njegove smrti. Ubili su ga, a nama su kao porodici poznata imena ustaških koljača koji su u tome učestvovali, i potkazivača i neposrednih izvršilaca - stoji u saopćenju.

Također se navodi da su početkom Drugog svjetskog rata ubijeni iStevo Vučić, Ilija Vučić, Đorđo i Rajko Vučić, najbliža obitelj Vučićevog oca.

- U posljednjem ratu, s početka 90-tih, od hrvatske granate stradao jeDojčin Vučić. Na strani moje bake, očeve majke, porodica Kunovac, stradao je još veći broj ljudi, koji su ubijeni samo zato što su Srbi. Ubijeni od ustaške ruke u mojoj familiji broje se desetinama - naveo je srbijanski premijer u izjavi koju je potpisao kao "sin običnog srpskog izbjeglice".

U posljednjem ratu, ističe, sve kuće Vučića, kao jedne od najuglednijih srpskih porodica, srušene su i spaljene.

- To su, također, obavili hrvatski junaci, jer kameni zidovi nisu mogli sami da se brane - navodi Vučić koji na kraju poručuje "da ne misli da je manje ili više vrijedan zbog toga što je Srbin pravoslavne vere".

- I pored svega što se mojoj porodici dogodilo, veoma poštujem i Hrvate i sve ljude katoličke vjeroispovijesti i želim da nam se nikada ne ponove ni 1941. ni 1991. godina - naveo je i dodao da onima koji brane ustaše i koji prikrivaju njihove zločine želi manje mržnje i vjeruje da će shvatiti i razumjeti da prljavim napadima i besmislenim izmišljotinama nisu donijeli ništa dobro ni svojoj zemlji ni svojoj budućnosti.

Srbi i Hrvati, istaknuo je Vučić, imaju bolju i drukčiju budućnost od one koju joj žele pojedini medijski i politički poslanici iz Hrvatske.