KOLUMNE

Teatarski praznik

LIČNOST DANA Dino Mustafić

T. Đ.

13.10.2015

Organizirati jedan teatarski festival, posebno internacionalnog tipa, danas nije nimalo lako. Organizirati bilo šta što vrijedi i osvježava našu kulturnu scenu nije lako. To najbolje znaju ljudi koji su uključeni u ovakve projekte.

Ovogodišnji Internacionalni teatarski festival MESS, jedan od najznačajnijih teatarskih festivala u regionu, imao je jedno od svojih najboljih izdanja i nastao je u teškim uvjetima.

Za pune pozorišne dvorane na nekoliko lokacija, zadovoljnu publiku koja je svaku predstavu ispratila i nagradila aplauzom, glumačke ekipe koje su imale priliku nekoliko dana uživati u glavnom bh. gradu, zaslužan je, u prvom redu, Dino Mustafić, direktor ovog pozorišnog praznika.

Mustafić se izborio za dolazak poznatih pozorišnih trupa u BiH, nastavio tradiciju prikazivanja odličnih komada te doprinio da desetak dana kulturni život Sarajeva živi punim plućima.    

Dino Mustafić je rođen 6. jula 1969. godine u Sarajevu. Režirao je dokumentarne filmove, muzičke programe i pozorišne predstave. Njegove predstave izvođene su u mnogim teatarskim centrima širom bivše Jugoslavije.