KOLUMNE

Šansa generacije

Komentar dana

Almir SOKOLOVIĆ

13.10.2015

Vjerujemo da će večeras, od 20.45 sati, u većini domova u Bosni i Hercegovini biti upaljeni televizori. Svi ćemo pratiti nogometni meč naših "Zmajeva" na Kipru.

Kalkulacije su već razrađene nakon pobjede nad Velsom i sada samo predstoji da puleni selektora Mehmeda Baždarevića dođu do željenog rezultata i izbore baraž za odlazak Evropsko prvenstvo.

Utakmica u Nikoziji velika je šansa za ovu generaciju da uveže dva nastupa na najvećim takmičenjima te, nakon debija na Mundijalu u Brazilu prošle godine, upiše i historijske minute na Euru u Francuskoj.

Samim tim Edin Džeko, Vedad Ibišević, Miralem Pjanić, Emir Spahić i ostatak društva bili bi među rijetkim nogometnim znalcima koji su dobili priliku da u kratkom periodu zaigraju na dva velika takmičenja pod okriljem FIFA-e i UEFA-e.

Šta je potrebno za uspjeh na Kipru? Prije svega mudra igra, slična onoj protiv Velsa u zeničkom "Zmajevom gnijezdu", ali i odlučan nastup svih igrača koji dobiju priliku da, nakon 90 minuta pakla, teren u Nikoziji napuste kao heroji.

Bosna i Hercegovina u posljednje vrijeme uživa u uspjesima plejade sportskih heroja. Zlatni kadetski košarkaši, sjajni Amel Tuka i superiorni odbojkaši bili su istinski sportski ambasadori naše zemlje. Nogometni "Zmajevi", pozvani ste da im se pridružite.