BIH

"AVAZOV" PORTAL SAZNAJE: MUP ZDK raspisuje konkurs za prijem policijskih službenika

Prema internom planu

D. PAŠALIĆ

12.10.2015

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK u martu prošle i januaru ove godine objavila je javni oglas za popunu ukupno 110 upražnjenih radnih mjesta policijskih službenika u početnom činu policajac, te 10 izvršilaca za početni čin "mlađi inspektor".

Kako je istakao za „Avazov“ portal Semir Šut, komesar MUP-a ZDK, rezultat je to kontinuiranog manjka policijskih službenika neophodnih za bezbjednost građana.

Manjak oko 290 policijskih službenika

- Mi smo u kontinuiranom manjku od oko 270 do 290 policijskih službenika, to je velik broj i treba se zamisliti kolika je jedinica od 290 ljudi koliko ih trenutno nedostaje. Tako smo u dogovoru sa ministrom i Vladom ZDK odlučili raspisati konkurs za prijem novih policijskih službenika u početni čin policajca, nastojeći smanjiti brojku i povećati sigurnost građana – pojašnjava Šut.

Službenici koji su zadovoljili uslove konkursa raspisanog u aprilu prošle godine upućeni su na osnovnu policijsku obuku kao kadeti na Policijsku akademiju "Vraca" u Sarajevo, nakon čega je uslijedio dio praktične obuke. Kako ističe komesar MUP-a ZDK, zadovoljni su dosadašnjim rezultatima i obukom kadeta.

- Grupa novih polaznika koji su zadovoljili kriterije aprilskim konkursom trenutno privodi kraju obuku, nakon čega ćemo ih zaposlit najkasnije do nove godine. Zadovoljni smo dosadašnjim snalaženjem novih policijskih službenika - kadeta, onim što su nam kazale kolege sa akademije Vrace, a definisali smo i probleme sa kojima se grupa polaznika susretala  - rekao je za "Avazov" portal Šut.

komesar-sut-foto-avaz-d-pasalic

Komesar Šut: Zadovoljni smo dosadašnjim snalaženjem novih policijskih službenika

Uskoro novi konkurs

Dodaje kako je planirano da druga grupa polaznika koji su primljeni konkursom raspisanim u januaru bude poslana na obuku narednog mjeseca, ali i da planiraju raspisati konkurs za prijem novih uposlenika.

- Prema internom planu očekujemo da bi oko nove godine trebali raspisati konkurs za prijem novih uposlenika, kako trenutni manjak za godinu ili dvije ne bi prerastao cifru od tri stotine što bi bilo vrlo alarmantno za stanje bezbijednosti u ZDK  – najavio je eskluzivno za „Avazov“ portal komesar MUP-a ZDK.

obuka-foto-arhiv-facebook

Obuka polaznika

Još uvijek nije poznato o kojem broju policijskih službenika je riječ, ali je poručio svima koji su zainteresovani da konkurišu i eventualno uđu u policijske redove kako se ne radi o jednostavnom poslu, da kandidati moraju biti spremni na odricanja i jedan ozbiljan pristup bez kojeg se ne može doći do željenih rezultata.

- Ovo nije puki posao gdje se treba samo "zaposliti", nego on zahtijeva odricanje i žrtvovanje tokom čitavog radnog vijeka, pa tako treba donijeti čvrstu odluku i istrajati u tome - zaključio je komesar savjetom svim kadetima i budućim zainteresovanima za ovaj posao.